Kuinka rakensimme Suomen parhaan työpaikan 2016

ZEF_GPTW.jpg


Olemme rakentaneet ZEFin yrityskulttuuria yli 10 vuotta. Tähän on mahtunut valtava määrä yhteisiä ilon hetkiä, haasteita, taisteluja ja ennen kaikkea oppimista. Olemme ottaneet oppia sadoista kirjoista. Meitä ovat auttaneet ja valmentaneet lukuisat eri alojen parhaat. Olemme matkalla kohti yhteistä unelmaa: Mullistaa maailman päätöksenteko.

Kaikkea toimintaamme ohjaa 3 arvoa: Rakkaus, Passion ja Rohkeus. Kutsumme itseämme ZEF Sotureiksi. Taistelemme kohti maalejamme yhteisenä rintamana. Tiedämme sydämissämme saavuttavamme kaiken, mitä päätämme.

 

 

Unelma – Kaiken lähtökohta

Meitä kaikkia: Sinua, minua, yrityksiä ja mitä tahansa yhteisöjä ohjaa Unelma. Unelma on korkein ja kivalla tavalla tunnepitoinenkin sana kuvaamaan haluttua tulevaisuuden tavoitetilaa. Samaa asiaa tarkoittavat myös sanat visio, maali ja tavoite, mutta ”unelma” sisältää tärkeän erityispiirteen: Siihen sisältyy aina vahva tunne ja visuaalinen mielikuva.

Tarina: On vuosi 1996 ja kesäkuun 23.päivä. Atlantan Olympialaisten 200m finaali on alkamassa. Jamaikalla 9-vuotias Usain Bolt katsoo lähetystä. Juoksijat asettuvat lähtötelineisiin. PAM! Mahtava fiilis ja juoksu! Michael Johnson voittaa olympiakullan. Aika: 19.66, uusi maailmanennätys on syntynyt. Stadion pauhaa. Voittajan tunteet, maaliviivan ylitys ja stadionin huuma piirtyvät syvälle laihan pojan mieleen. Sydän on pakahtua. Usain Boltin unelma on syntynyt: ”Minusta tulee kaikkien aikojen nopein juoksija!”

Arvoisa lukija: Mikä on sinun unelmasi? Mikä on organisaatiosi yhteinen unelma? Olipa se mitä tahansa, tartu siihen ja kirjaa se alas. Lähes kaikki maailman suurimmat asiat ovat saavuttaneet ihmiset, jotka tulevat huonommista lähtökohdista kuin sinä tai me! Elämä on valtavan mielenkiintoista, kun taistelemme kohti suuria unelmia!

Meillä on ZEFillä yhteinen unelma ja suunta. Mullistamme maailman päätöksenteon. Tuemme demokratiaa vaalikoneilla. Autamme asiakkaitamme profiloimaan asiakkaansa. Yhdistämme ihmisiä ja asioita. Vastuut on jaettu tiimeittäin. Me kaikki ZEF Soturit olemme kirjanneet myös henkilökohtaisen unelmamme. Me saavuttaa omamme samalla kun saavutamme yhteisen unelmamme. Kaikki mitä teemme vie meitä askel kerrallaan sitä kohti.

1. Arvo - Rakkaus

Tarina: Oli vuosi 1976. Ron Quidryn kausi New York Yankees -Baseball joukkueen syöttäjänä oli täynnä haasteita. Päätös tuli: Edessä oli tippuminen alempaan sarjaan. Pettymys oli valtava. Ron saapui kotiin. Hänen vaimonsa Bonnie oli vastassa. Ron purki turhautumistaan. Ehkä huonekaluja särkyi. Hän ilmoitti, että nyt ura päättyi ja muutetaan takaisin kotiseudulle, satojen mailien päähän. Tulevaisuus näytti synkältä. Mutta, Ron ei tiennytkään, mikä valtaisa lahja hänen tuore vaimo Bonnie oli.

Bonnie oli hyvin rakastavainen nainen. Hän vaikeni. Ronin päätös harmitti. Ystävät, koti ja vaivalla rakennettu elämä jäi siihen. Omaisuus pakattiin. Matka kotiseudulle alkoi. Autossa oli hiljaisuus, kunnes Bonnie avasi suunsa: ”Ron: Olet huippu aviomies!”. Seuraavat hetket Bonnie keskittyi miehensä vahvuuksiin ja rohkaisuun. Yhtään negatiivista asiaa hän ei sanonut. Tässä rakkauden ilmapiirissä Ron alkoi purkaa sydäntään. Bonnie kuunteli. Kului tunteja. Nyt oltiin puolimatkassa ja pysähdyttiin huoltoasemalle tankkaamaan ja syömään.

Autoon takaisin noustessaan Ronin maaperä alkoi olla valmis siihen mihin Bonnie tähtäsi. Bonnie avasi suunsa jälleen: ”Minua jää harmittamaan vain yksi asia: Emme saa koskaan tietää olisiko sinusta tullut maailman paras syöttäjä, joka oli yhteinen unelmamme.”. Tämä kolahti. Auto pysähtyi. Ron katsoi vaimoaan ja sanoi: ”Lähdetään takaisin!”.

Kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1978 Ron Quidry palkittiin liigan parhaaksi syöttäjäksi. 11 vuotta myöhemmin hän piti jäähyväispuheen täyteen pakatulle stadionille yhtenä kaikkien aikojen parhaista pelaajista Baseball historiassa.

Ystäväni: Kohdellaan aina kaikkia rakkaudella kaikissa tilanteissa. Me kaikki tarvitsemme sitä. Se on ilmapiiri, jossa meillä kaikilla on turvallista taistella täysillä kohti päämääriämme.

Meillä ZEFissä Rakkaus on ensimmäinen ja tärkein arvomme. Se tarkoittaa, että kohtelemme toisiamme, asiakkaitamme ja käyttäjiämme rakkaudella kaikissa tilanteissa. Lisäksi varmistamme, että jokaisella on työ, jota hän rakastaa.

 

2. Arvo - Passion

Tarina: San Diegossa Kaliforniassa erään talon eteen istutettiin kaksi palmua, yksi kadun molemmille puolille. Talon puolella maaperä oli huono. Toisella puolen oli erinomainen multamaa. Palmut istutettiin maaperästä välittämättä. Kasvu alkoi.

Kului ensimmäinen vuosi. Palmu huonolla maalla kitui, kun taas palmu hyvällä maalla ampaisi kasvuun. Kului toinen vuosi. Toinen taisteli ja taisteli. Toinen jatkoi kasvuaan. Talon isäntä päätti rakentaa toisen kulkutien pihaansa. Palmu huonolla maalla sattui uuden tiesuunnitelman eteen. Palmu päätettiin siirtää kadun toiselle puolelle. Se pääsi hyvälle maalle toisen palmun viereen.

Pian tapahtui ihme. Siirretty palmu alkoi kasvaa. Valtavaa kasvua korkeuksiin. Kului vuosikymmen. Hyvällä maalla aina elänyt palmu ei koskaan saavuttanut samaa mittaa..

Ystävä: Mitä enemmän joudut ponnistelemaan, kitumaan ja taistelemaan, sitä enemmän juuresi alaspäin kasvavat ja vahvistuvat. Jatka täysillä eteenpäin! Taistele ja taistele! Älä anna periksi! Juuresi löytävät lopulta hyvän maan. Silloin puhkeat kukkaan niin, ettet nyt sitä arvaakaan! :)

ZEFissä Passion on toinen arvomme. Taistelemme kuin soturit! Muutamme maailmaa. Kehitämme itsestämme parhaita. Teemme asiat heti. Emme koskaan anna periksi! Pääsemme kaikki lopulta aina perille!

 

3. Arvo – Rohkeus

Tarina: Kaksi veljestä käveli joen jäällä. Se oli syysjää. Lunta ei ollut vielä ehtinyt sataa. Näkymä joen syvyyksiin oli vaikuttava kirkkaan jään läpi. Pojat iloitsivat kulkiessaan. He olivat veljekset ja parhaat ystävät, toinen seitsemän- ja toinen kymmenen vuotias.

Yhtäkkiä jää petti kymmenen vuotiaan alta. Hän vajosi syvyyteen. Ylös uidessaan hän ei kauhukseen löytänytkään reikää, josta putosi. Joen virta kuljetti häntä vauhdilla jään alla. Pienet nyrkit puristuivat ja hän yritti kaikin voimin rikkoa jään pintaa altapäin.

Seitsemän vuotias katsoi ylhäältä kirkkaan jään läpi veljensä kuolintaistelua. Valtavat hädäntunteet lävistivät mielen. Hän käänsi katseensa rantaan. Siellä oli puu. Hän juoksi ja katkaisi siitä oksan. Hän katsoi, kuinka virta kuljetti veljeä, meni sopivasti ennakkoon ja hakkasi oksalla jäähän reiän. Veljen tullessa kohdalle hän oli ehtinyt menettää tajuntansa. Pikkuinen tarrasi veljeään hiuksista ja kiskoi hänet jäälle. Muutama pyöräytys sai veljen yskimään. Hänet oli pelastettu!

Sanoma uroteosta levisi. Äiti, isä, sukulaiset ja lähialueen asukkaat kokoontuivat jäälle. Ihmetys oli suuri. He kyselivät: Miten tämä pieni poika osasi toimia näin? Millä voimilla hän repi tuon oksan irti puusta? Miten hän sai hakattua reiän jäähän? Kuinka hän jaksoi nostaa paljon itseään suuremman tajunnan menettäneen veljensä avannosta? Heidän kaikkea näitä ihmetellessä eräs vanha mies avasi suunsa: "Taidan tietää mikä on tämän salaisuus: Täällä ei ollut kukaan sanomassa tälle pojalle ettei hän pysty sitä tehdä!"

Arvoisa lukija: Älä koskaan anna kenenkään vaikuttaa rohkeuteesi toimia! Sinä pystyt mihin vain! Mitä ikinä kohtaatkin sano aina itsellesi:

"Minä pystyn mihin vaan! Kaikki menee lopulta hyvin!"

ZEFissä Rohkeus kolmas arvomme. Maailma muuttuu, markkinat ja teknologia muuttuvat ja niin muuten teemme rohkeasti päätöksiä ja muutumme rohkeasti mekin! Rohkaisemme toisiamme kaikissa tilanteissa. Kohtaamme kaikki tilanteet rohkeasti, koska tiedämme: Yhdessä me pystymme mihin vain!

Hyvä yrityskulttuuri ei synny itsestään, vaan se rakennetaan. Lataa tästä opas hyvän yrityskulttuurin johtamiseen!

Lataa ilmainen opas: Kuinka johdat hyvää yrityskulttuuria