English

ZEF-soturitarinat, osa 3: Innostusmestari rakastaa mahdottomuuksia

bo3

ZEFin kaikessa toiminnassa näkyvät kolme keskeistä arvoa: rakkaus, intohimo ja rohkeus. Haluamme muuttaa maailmaa. Rakastamme sitä, mitä teemme, ja haluamme kehittyä siinä parhaiksi. Toimimme rohkeasti unelmiemme saavuttamiseksi. ZEF-soturitarinat -blogisarjassa työntekijämme jakavat innostavia tarinoitaan. Milloin meillä oli rohkeutta seurata sydämemme ääntä? Mikä sytyttää sisäisen liekkimme? Kuinka ylitämme polullemme sattuvia esteitä?

On olemassa ihmisiä, jotka herättävät luottamusta pelkällä läsnäolollaan. Peruskallioita, joilla on äärettömän asiantuntemuksen lisäksi luontainen kyky innostaa. On olemassa Gandhia ja Bransonia, ja sitten on olemassa hallituksemme puheenjohtaja, finanssialan kuningas sekä verkkopankin kehittäjä Bo Harald.

80-luvun alkupuolella Bolla oli unelma – levittää vallankumouksellinen verkkopankki laajalti käyttöön Suomessa ja Pohjoismaissa. Ensimmäisenä vuonna tavoitteeksi otettiin kolme miljoonaa käyttäjää. Tavoite sai osakseen epäuskoisia katseita. Kukapa nyt pankkiasioitaan verkossa haluaisi hoitaa - mahdotonta! Tänä päivänä enää noin prosentti kaikista pankin asiakkaista asioi konttorissa, kun lähes kaikki asiakkaat ovat siirtyneet verkkopankkiin.

Mahdottomilta kuulostavat unelmat ja selkeä, kunnianhimoinen missio olivat syy myös siihen, miksi Bo alun perin kiinnostui ZEFistä. ”Elämässä ja asiassa kuin asiassa tulee olla missio. Tämä johtaa pitkäjänteisyyteen, satsaamiseen omien itsekkäiden tavoitteiden ulkopuolelle. Ja kun kovatkin tavoitteet uskaltaa sanoa julkisesti, ne kyllä toteutuvat.” Bon mukaan kaiken menestyksen lähtökohtana onkin yksinkertainen kysymys: miksi?

”Ei kannata rakentaa tiiltä tiilen päälle, vaan katedraalia."

Sotureillemme tyypilliseen tapaan muutos on asia, joka saa Bonkin sydämen väreilemään tavallista voimakkaammin. ”Yhteiskunta muuttuu kiihtyvällä vauhdilla, eksponentiaalisesti. Muutosta ei pidä nähdä uhkana, vaan mahdollisuutena.” Kysymys miksi liittyykin tiiviisti muutoksen aikaansaamiseen; onhan kyse pohjimmiltaan sen pohtimisesta, millaiseen suuntaan maailmaa haluaa osaltaan muuttaa.

Minkä tahansa muutoksen aikaansaamisessa Bo ajattelee olevan kyse kolmesta iistä: innostu, innosta, innovoi. Kehitys kehittyy innovaatioiden avulla; esimerkiksi verkkopankilla, joka on saanut koko pankkisektorin nakkelemaan kuperkeikkaa. Innovaatioissa taas on pitkälti kyse innostuksesta. ”Kun missio on tärkeä, on innostuminen helppoa. Ilman innostusta ei voi innovoida. Yksin ei kukaan pysty innovoimaan, vaan pitää innostaa myös muita.”

Bo painottaakin, että innostustyö on avain muutokseen, ja työtä pitäisi tehdä ensi sijassa intohimonsa parissa, omien unelmiensa toteuttamiseksi. ”Sääli, että moni lähestyy työtä vain keinona ansaita rahaa. Bisneksen on oltava myös hauskaa. Eikä kannata pinota tiiltä tiilen päälle, vaan rakentaa katedraalia.”

”Tunnen olevani sielunveli koko ZEFin porukan kanssa.”

Bon kaikesta tekemisestä huokuu vahvasti ihmislähtöisyys. Good for society at large on lause, joka vaikuttaa olevan koko Bon ajattelun lähtökohta. ”Kun pankkiiri sanoo työskentelevänsä yhteisen hyvän eteen, kukaan ei usko. Työ pankinjohtajana on kuitenkin hyvä good for society at large –koulu, sillä siinä ei kyynisyydelle ole sijaa.” Joko kyse on täysin epätyypillisestä pankkiirista tai joudumme korjaamaan ennakkokäsityksiämme pankinjohtajista paholaisen asianajajina.

Olemme saaneet nauttia Bon seurasta ja kullanarvoisista neuvoista nelisen vuotta. Parasta ZEFissä on hänen mielestään ollut huikaiseva kehitysvauhti sekä kyky nauraa. ”ZEF on upea esimerkki siitä, miten asioita pitää tehdä. Olen nähnyt viime vuosien henkisen kasvun läheltä ja se on ihmeellinen saavutus. Se porukan yhteishenki ja arkipäivän huumori, jota ei millään voi yliarvioida on upeaa. Tunnen olevani sielunveli koko ZEFin porukan kanssa.”

Bota voisi kuvailla todellisena ZEFin Albus Dumbledorena. Jos jonkun käsiin täytyisi uskoa tulevaisuutensa, olisi hän ehdottomasti listan kärkisijoilla. Eivätkä tämän sydämellisen herrasmiehen ajatukset suinkaan pyöri ainoastaan kovien työtavoitteiden ympärillä. Aikaa ehtii viettää etenkin kesällä myös rakkaiden harrastusten parissa, kuten puutarhassa. ”Puutarhanhoito on perinteisten kiinalaisten ajattelijoidenkin mielestä kaikkein tärkein asia.”