[Video] Tuomas & Janne Gylling - Kuinka digitalisaatio uudistaa työelämää?

Tuomas__Janne_Gylling_-_Kuinka_digitalisaatio_uudistaa_tyoelamaa2.png

Kirjoitin vasta blogin Digitalist Networkiin työn muutoksesta, joka otti kovasti tuulta alleen. Oli mukava nähdä, miten työn muutos kiinnostaa ihmisiä. Vaikutti siltä, että lukijat peilasivat muutoksia omiin organisaatiohinsa.

On ollut mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon työ muuttuu. Työelämän lisäksi työntekijät muuttuvat. On tullut jo uusi sukupolvi, joka on tallentanut koko elämänsä Youtubeen ja Instagramiin. Nyt nämä hahmot tulevat työelämään.

Meidän pitää tarkasti miettiä, miten viestimme heille. Esimiesten tulee ymmärtää, että odotukset ovat ihan erilaiset kuin ennen. Niiden, jotka ovat jo organisaatioissa, tulee joustaa - ei uuden sukupolven, koska muutosta ei oikeasti voi estää. Lisäksi työmarkkinoilla on haastavaa löytää huipputekijöitä. Hyvät tekijät vaativat yrityskulttuurilta enemmän ja heillä on pallo vaatimusten suhteen.

 

Luin vasta hyvän kirjan Mikko Kuituselta ja Johanna Pystyseltä: Yrittäjyyden myytinmurtajat, joka puhuu myös työn muutoksesta ja yrityskulttuurista.

Organisaatioden tulee miettiä, miten varmistetaan viestinnän kulkeminen paikkakuntien välillä. Tosi isoja muutoksia on tulossa.

 

Meilläkin on isoja muutoksia ollut ja tulossa. Itsekin olen lähdössä viemään ZEFiä USA:an ja tämä varmasti haastaa sisäistä viestintää.

Meillä ei puhuta enää ollenkaan sisäisiä asioita puhelimella tai sähköpostilla vaan vaihdamme tärkeät viestit pilvipalveluiden kautta, kuten Yammer. Näin kaikki näkevät avoimesti sisäiset viestit ja näemme, mitä olemme milloinkin tekemässä. Kaikki tieto tallentuu pilveen.

”Yleensä kun puhelimeni soi, niin joku on myymässä minulle jotain.”

Miksi sitten olemme siirtyneet tällaiseen viestintään?

Työurat alkavat muuttua. Ihmiset ovat yhä lyhyempiä aikoja töissä yhdessä paikassa. Työpaikat monesti nähdään projektiluontoisina hankkeina.

Tämä on valtava haaste organisaatiolle. Pitää miettiä, mihin työntekijän tuottama data jää ja miten yritys voi käyttää sitä jatkossa. Kun uusia työntekijöitä tulee sisään, niin sisäiseen viestintään pitäisi päästä helposti kiinni. Lisäksi pitäisi päästä asiakasdataan helposti kiinni.

 

 

Tulee mieleen kysymys, miten saamme työntekijät täyttämään tärkeät tiedot esim. CRM-työkaluun?

Teknologia mahdollistaa sen, että tiedot on helppo siirtää esim. palaverin jälkeen. Kun itselle tulee tilanne, että olisin tarvinnut tietoa järjestelmästä, niin syntyy ymmärrys, miksi tieden kirjaamisesta hyötyy itsekin.

Organisaatiot voisivat hyötyä ihan valtavasti tiedosta, joka löytyy yrityksen omasta järjestelmästä. Yritykset tekevät valtavia määriä tarjouksia, joiden dataa voisi hyödyntää todella paljon paremmin sisäisesti. Tiedon hyödyntäminen on se seuraava tärkeä steppi dokumentoinnin jälkeen.

 

Onko siis niin, että kaikki teidän tarjoukset ovat julkista dataa yrityksen sisällä?

Lähtökohtaisesti kaikki data meillä on avointa. Mikäli meillä on jotain todella arkaluontoista sisältöä, kuten esimiehen ja alaisen välillä käytyjä keskusteluja, niin niitä ei laiteta avoimeksi.

”Kukaan ei ole koskaan sanonut organisaation sisäisestä viestinnästä, että olisi saanut tietoa liikaa.”

Kuten moni muukin muutos, tämäkään ei taida olla teknologiahanke, vaan muutosprosessi. Miten muutos käynnistetään?

Usein ulkopuolinen taho on hyvä olla mukana muutosprosessin alussa. Tähän liittyy yrityksen sisäiset hierarkiat ja sen tuomat haasteet. Tämän lisäksi esimiehillä on tärkeä rooli edestäpäin johtamisessa. Jos esimies ei itse tee sitä, mitä odottaa muilta, niin muutos ei varmasti etene.

Mistä löydämme lisää tietoa näistä aiheista?

jannegylling.fi -sivulta löytyy reilu 300 blogia. Lisäksi meteoriitti.com -sivustolta löytyy varmasti saman verran.

Lataa vielä opas hyvän yrityskulttuurin johtamiseen tästä!

 Lataa ilmainen opas: Kuinka johdat hyvää yrityskulttuuria