Haastattelussa Tero Puranen - Voiko johtamista opetella?

 Haastattelussa Tero Puranen - Voiko johtamista opetella?

Yritysjohdon valmentaja Tero Puranen pistäytyi toimistollamme puhumassa ammattijohtamisesta. Pyysimme Teroa avaamaan termin merkitystä hieman tarkemmin ja kysyimme häneltä voiko kenestä tahansa tulla ammattijohtaja. 

Mitä ammattijohtaminen on?

Lyhyesti sanottuna se on tuloksellista. Toimitusjohtajaan kulminoituu yleensä koko yrityksen tuloksentekokyky. On kuitenkin hyvä erottaa hyvä tyyppi ja ammattijohtaja toisistaan. Ammattijohtaja on usein myös hyvä tyyppi, mutta hänellä on tämän lisäksi johtajan työkalut käytössään. Vertaan usein ammattijohtajaa kapellimestarin työhön. Se, että saa palkkaa johtajana, ei vielä tee ammattijohtajaa.

Asioiden johtaminen vs ihmisten johtaminen

Ammattijohtaminen on niitä molempia. Puhun johtamisessa leadershipistä ja managementista. Työntekijä on kuitenkin se voimavara. Leadership on kokonaisuuksien johtamista ja management on manageerausta. Eri tilanteissa näiden painotusten tarve vaihtelee.

Millaista on huono johtaminen?

Olen törmännyt siihen, että työpaikkaan tullaan sen brändin takia ja sieltä lähdetään huonon johtajuuden takia. Johtajan tulee ottaa oma roolinsa johtajana. Muilla työntekijöillä on omat roolinsa. Tähän asetelmaan ei kuitenkaan sisälly arvolatausta, eri työntekijöillä on vain erilaisia tehtäviä.

Hyvä yrityskulttuuri ei synny itsestään, vaan se rakennetaan. Lataa tästä opas hyvän yrityskulttuurin johtamiseen.

Lataa ilmainen opas: Kuinka johdat hyvää yrityskulttuuria 

Mitä tarkoitat roolilla?

Roolit lähtevät aina vastuun kantamisesta. TPS:n toimitusjohtaja Mika Eskola otti esimerkillisesti vastuun kontolleen, kun hänet valittiin tehtävään. Lehdistötiedotteessa hän ilmaisi selkeästi, että tästä päivästä lähtien vastuun kannan minä.

Johtaja on kuin kapellimestari. Kapellimestari johtaa ammattimuusikoita. Jokaisella soittajalla sekä kapellimestarilla on omat tärkeät roolinsa, joiden mukaan mennään. Yksittäinen viulisti ei voi yhtäkkiä lähteä soittamaan sooloa kesken kaiken. Muuten kokonaisuus kärsii.

Kuinka ammattimaista johtamista kannattaa lähteä kehittämään?

Johtajan tehtävä on auttaa porukoita onnistumaan. Lue Matti Alahuhdan kirja! Siinä on erittäin hyviä pointteja johtajuudesta, josta on hyvä aloittaa.