Uskallatko rekrytoida erilaisia persoonia?

rekry_erilaisuus.jpg

Me ihmiset tykästymme toisissamme samankaltaisuuksiin. Etsimme toisistamme tuttuja piirteitä, joihin meidän on helppo samaistua.

Tämä näkyy myös työyhteisössä ja aivan erityisesti tiimien kokoonpanoissa. Rekrytoimme ihmisiä, jotka jollain tapaa istuvat jengiin samanhenkisyytensä vuoksi. 

Kyllähän samanlaisten ihmisten kanssa on helpompaa tulla toimeen, ja saatetaan ajatella, että tiimissä vallitsee miellyttävän nyökyttelevä harmonia juuri silloin, kun kaikki pukeutuvat samaan väriin. 

Mutta asiaa voi mietiskellä myös hieman laajemmasta näkökulmasta:

Työyhteisöä ja pienempää tiimiä sen sisällä voi ajatella ikään kuin joukkueena, joka tarvitsee niin vikkelää kärkipelaajaa kuin jämäkästi tontillaan seisovaa topparia. Kaikki eivät voi pyörittää keskikenttää ja maalivahdiksikin mahtuu vain yksi pelaaja kerrallaan.

 

"Toimiakseen optimitasolla jokainen organisaatio tarvitsee erilaisia jäseniä. Ei ainoastaan kyvyiltään erilaisia työntekijöitä, vaan myös luonteenpiirteiltään erilaisia persoonia."

 

Työelämässä menestyminen ei edellytä, että olet äärimmäisen ekstrovertti ja sosiaalinen johtajaluonne, vaikka niin saatetaan usein ajatella. 

Tiimi tarvitsee niin idean synnyttäjää, idean kehittäjää kuin niitä tyyppejä, jotka vievät idean toteutuksen tehokkaasti loppuun saakka. Tarvitaan sitä introvertimpää ajatuksiinsa uppoutujaa, mielikuvitusmaailmoissaan elelevää visionääriä ja ääneen ajattelevaa show-persoonaa. 

Usein tiimin keskinäinen harmonia syntyy paradoksaalisesti juuri silloin, kun tiimiin kuuluu mahdollisimman erilaisia persoonia. Kukin toimii omalla tontillaan ja kullekin on oma luonteeseen sopiva paikkansa osana tiimiä. Erilaiset palaset ikään kuin loksahtelevat paikallensa muodostaen yhden yhtenäisen kokonaisuuden.

Kun jokaisen ainutlaatuiset luonteenvahvuudet osataan hyödyntää osana tiimin kokonaisuutta, syntyy tehokkaasti eteenpäin porskuttava rivistö, jossa jokaisella on oma ainutlaatuinen roolinsa. 

Toisaalta taas, jos erilaiset luonteet ajoittain kolahtelevat toisiaan vasten, tarjoaa se usein loistavan kehityksen paikan ja tilaisuuden lujittaa yhteishenkeä. 

Tehokkain tiimi syntyy, kun jokaiselle persoonalle annetaan tila ja vapaus hoitaa hommat omalla tyylillään. Sisäinen motivaatio ja innostus syntyvät vapauden ja vastuun tasapainosta, mikä mahdollistaa päivittäiset flow-kokemukset. Toisiaan tukevat erilaiset luonteet kannattaa siis huomioida lisäkäsiä rekrytoidessa. 

 

"Tarvitsemme erilaisuutta. Mutta osaammeko antaa erilaisuudelle riittävästi arvostusta?"

 

Testaa ketä ZEFin työntekijöistä persoonasi muistuttaa:

Uskallammeko rekrytoida niitä lahjakkuuksia, jotka tuntuvat olevan kotoisin pikkuisen eri planeetalta kuin muut, mutta jotka täydentävät erilaisuudellaan tiimin kokonaisuutta?

Uskallatko sinä rekrytoida erilaisia persoonia?