Unelmista totta - 5 vinkkiä työhaastatteluun

Unelmista_totta5_vinkkia_tyohaastatteluun.png

Olen viime vuosina pitänyt lukemattoman määrän työhaastatteluja ja tavannut todella paljon hyviä tyyppejä haastatteluiden merkeissä. Luonnollisesti kaikki haastattelut eivät johda rekrytointipäätökseen, mutta todella monesta tapaamisesta on syntynyt muuten hedelmällisiä yhteistyökuvioita ja on ollut hienoa päästä tutustumaan niin moneen ihmiseen. Onnistuessaan haastattelu on ovi moneen mahdollisuuteen. Se on myös hyvä verkostoitumistilaisuus ja tietysti palkintona voi olla unelmien työpaikka.  

Tässä vinkkini kaikille haastatteluun valmistautuville:

1. TAUSTATYÖ

Tee huolellista taustatyötä. Ota selvää mitä yritys tekee, ketä siellä on töissä ja millainen yrityskulttuuri yrityksessä vallitsee. Tänä päivänä yritykset jakavat paljon tietoa itsestään netissä, joten ota nettisivut, blogi, facebook, twitter ja instagram haltuusi. Mikäli yritys on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, voit osallistua netissä käytävään julkiseen keskusteluun jo etukäteen, sekä tutustua vähintään haastattelijan profiiliin. Kyllä, taustatyö vie aikaa, mutta vaivasi palkitaan varmasti. 

2. OMA MYYNTITYÖ

Valmistaudu kertomaan omista vahvuuksistasi, kokemuksestasi, kiinnostuksen kohteistasi ja perustelemaan miten ne liittyvät hakemaasi työpaikkaan. Mieti jo etukäteen, mitä arvoa toisit kyseessä olevaan tehtävään ja työyhteisöön. Ole valmis ideoimaan osaamistasi ja kehittymistäsi myös pidemmällä aikavälillä. Kerro myös mistä oppisi ovat peräisin. Esimerkiksi saatat seurata tunnettua markkinointiaiheista blogia tai olet saanut inspiraatiosi lukemastasi elämänkerrasta. Nämä ovat takuuvarmasti kiinnostavia yksityiskohtia aktiivisuudestasi. 

3. PERUSASIAT

Ole ajoissa, pirteänä ja mikäli haastattelu tapahtuu itse yrityksen tiloissa, esittele itsesi myös muille työntekijöille. Tämä on monelle peruskauraa, mutta itse tilanne voi olla niin jännittävä, että jokin kohta unohtuu helposti. Haastattelija ei välttämättä kiinnitä huomiota tuomiisi todistuksiin, mutta hän varmuudella huomaa jos tulet haastatteluun myöhässä. Nuku siis kunnon yöunet ja tule paikalle energisenä.

4. OLE REHELLINEN

Mitä ikinä sinulta kysytäänkin, vastaa aina rehellisesti. Anna itsevarmuutesi loistaa jolloin sinun ei tarvitse liioitella osaamistasi.

5. PERSOONA

Jokainen työnantaja haluaa ensisijaisesti palkata hyviä tyyppejä. Muista siis olla oma mahtava itsesi ja tuo persoonasi esille. Eräs työkaverini saikin hyvän neuvon ystävältään ennen työhaastattelua ZEFille. Neuvo kuului näin:

"Muista olla oma itsesi… mutta älä liikaa."

Palkkasimme hänet heti. :)

BONUS:

Voit lähettää tapaamisen jälkeen haastattelijoille sähköpostin, jossa kiität haastattelusta ja korostat kiinnostustasi paikkaa kohtaan. Pieni ele tekee varmasti vaikutuksen haastattelijoihin ja erottaa sinut positiivisesti muista hakijoista. 

Toivotan kaikille työnhakijoille tsemppiä tuleviin haastatteluihin! Vinkkejä saa ja pitää käyttää hyväksi myös, mikäli haet meille.