English

Haastattelussa Ville Tolvanen - henkilöbrändit nostavat yrityksen arvoa

VilleTolvanen_blogi2.pngVille Tolvanen toteaa, että sana henkilöbrändi johtaa jonkin verran harhaan. Henkilöbrändi -sanaan liitetään helposti manipulaatiota ja jotain keinotekoista. Historiassa brändäämällä eli polttamalla raudalla lehmän lihaan merkki, eroteltiin parempi- ja huonompilaatuista lihaa. Näin ollen brändäys on aina ollut erottelija. Henkilöbrändi taas tarkoittaa sitä, että joku henkilö erottuu laumasta. Henkilö itse kuitenkaan ei luo brändiään, vaan ympäristö luo sen.

Meillä on paljon tunnettuja henkilöitä kuten, Tuomas Enbuske, Alexander Stubb, Arman Alizad ja Alf Rehn. He erottuvat relevantilla ja johdonmukaisella tavalla. Ympäristö on luonut heistä tunnettuja henkilöbrändejä.

Onko erottuminen henkilön oma päätös?

On tottakai. On ymmärrettävä brändejä, koska paitsi, että brändi on erottuva, se on myös johdonmukainen. Jokainen joka haluaa erottua, joutuu tekemään sen eteen töitä ja olemaan esillä. Jotkut kirjoittavat kirjoja, piirtävät kuvia, laulavat lauluja. Tapa täytyy olla omaan identitettiin sopiva.

Mitä hyötyä henkilöiden erottumisesta on yritykselle?

Kun katsotaan aloja, joissa henkilöt erottuvat, niin esimerkiksi viihdeteollisuudessa eniten myydyt elokuvat myydään kasvoilla. Urheilussa taas erottuvat henkilöt lisäävät kiinnostusta. On sanottu, että esimerkiksi Teemu Selänne olisi saanut saman palkan viimeisinä vuosina oli hän penkillä tai kentällä, koska hän on niin kiinnostava henkilö. Näistä aloista malli tarttuu pikkuhiljaa myös yritysmaailmaan. Jokaisen yrityksen tulisi kannustaa työntekijöitä olevaan näkyviä ja erottumaan.

Kuinka erotut sosiaalisen median kohinasta? Lataa opas viraalimarkkinoinnista ja saat reseptin viraalin sisällön luontiin.

Viraali-opas

Tuoko henkilöbrändäys yritykselle menestystä?

Henkilöt ovat tutkitusti jopa kymmenen kertaa kiinnostavampia kuin instituutiot. Jari Sarasvuolla on noin satakertainen määrä seuraajia Twitterissä Trainers Houseen nähden. Tämä johtuu siitä, että instituution kanssa ei voi keskustella. Olisi outoa ajatella, että olisimme kiinnostuneita siitä, mitä esimerkiksi Nordean ajattelee. Eihän Nordea ajattele. Ihmiset Nordeassa ajattelevat.

Tämän lisäksi menestys saa aina kasvot. Kuinka moni tunsi Supercellin toimitusjohtajan ennen menestystä? Myös yritykset, jotka haluavat menestyä, rakentavat sille kasvot jo etukäteen.Miksi osa johtajista ei halua työntekijöiden erottuvan?

Tämä on hyvin vanhakantainen ajattelutapa. Ajatus siitä, että organisaatio on tehdas ja työ on tuotantoa, jota tehdään työnantajan ehdoilla, on jo aikansa elänyt. Se on vanha kulttuuri, joka pyrkii tasapäistämään ihmisiä, missä ei ole enää järkeä. Asiantuntijatyössä osa tekemistä on kommunikointi. Osa sitten erottuu brändeiksi. Se ajatus, että tiedettä tehtäisiin kammioissa on vanhakantaista.

Hyvä yrityskulttuuri ei synny itsestään, vaan se rakennetaan. Lataa tästä opas hyvän yrityskulttuurin johtamiseen!

Lataa ilmainen opas: Kuinka johdat hyvää yrityskulttuuria

Onko henkilöbrändäys sitoutuneen työntekijän hommaa?

Tottakai. Työntekijät tunnustavat väriä, tekevät koko joukkueen eteen töitä ja näyttävät oma työpanoksensa. Koko joukkue hyötyy siitä, että pelaajat erottuvat.

Onko henkilöbrändäys itsekästä?

Meile on aikanaan opetettu, että vaikeneminen on kultaa. Pitäisi nähdä pintaa syvemmälle ja ymmärtää, mistä siinä on oikeasti kysymys. Kun ihmiset erottuvat, niin se myös jakaa mielipiteitä.

Miten henkilöbrändi rakennetaan?

1. Löydä oma aito identiteettisi
2. Hae sopiva kommunikaation muoto ulkomaailmaan
3. Kommunikoi aktiivisesti ja johdonmukaisesti
4. Nauti elämästä
5. Ymmärrä, että matka on määränpää
6. Tee kovasti työtä
7. Ole rohkea
8. Takki auki ja tulta päin!

Minulle suurin hyöty on ollut se, että minun ei tarvitse enää juurikaan myydä. Osaamiseni on kaikkien näkyvillä netissä ja se on mielestäni hyvää palvelua!