Tarina kehumisen voimasta

 Tarina kehumisen voimasta

Nukutin kolmivuotiasta tytärtäni yöunille. Hän oli jostain syystä hyvin rauhaton eikä uni meinannut tulla silmään millään. Näin, että hänen oli vaikea rauhoittaa mielensä ja nukahtaa. Yritin kaikkeni. Kerroin hänelle tarinoita, istuin sängynlaidalla silittäen häntä ja puhuin mukavia. Tätä kesti noin tunnin verran eikä uni tullut.

Itseäni alkoi jo väsyttää ja mieli vaelsi oman sängyn puolelle.

Yhtäkkiä mieleeni tuli vielä yksi käyttämätön keino - kehuminen.

Otin tyttäreni syliin ja aloin kertoa hänelle, kuinka kiltti, ihana, suloinen, kaunis ja reipas hän onkaan. Muistelin, kuinka reippaasti hän oli auttanut vanhempiaan huoneen siivouksessa ja kuinka rakkaasti hän olikaan hoitanut vuoden ikäistä pikkuveljeään aiemmin iltapäivällä. Kävin puheissani läpi kaikki hänen hyvät puolensa kiitollisena rakkaasta tyttärestä.

Kehumista kesti kahdesta kolmeen minuuttia ja tyttäreni rauhoittui ja nukahti. Olin ymmälläni.

Miten tyttäreni mieli muuttuikaan noin lyhyessä ajassa rauhattomasta ja kiukuttelevasta täysin tyyneksi ja rauhalliseksi? Hän selvästi tarvitsi rohkaisua ja mukavia sanoja. Ehkä päivän leikit ja kiukuttelutkin pyörivät mielessä. Mieleeni nousi kehumisen merkitys jokapäiväisessä elämässä. Kuinka tärkeää se onkaan, että kehumme ympärillämme olevia ihmisiä! Kehuminen ei maksa mitään, mutta voi muuttaa kaiken.

ZEFin hallituksen puheenjohtaja, Bo Harald, mainitsee usein meille työntekijöille seuraavasta elämän ohjeesta:

 

”Make someones day everyday”

 

Bo on erinomainen esimerkki tästä ohjenuorasta toisia ihmisiä kohdatessa. Hänestä huokuu se, että hän haluaa ympärillään olevien ihmisten voivan hyvin. Sellaisen ihmisen seurassa on hyvä olla. Se on johtajan merkki. Johtaja ei tarvitse kunniaa itselleen, vaan tekee kaikkensa, että voi välittää hyvää ja innostavaa mieltä ympärillään oleville.

Minkälaista energiaa välität ympärillesi?

Oletko miettinyt, minkälaista energiaa itse välität ympärillesi? Onko ihmisillä hyvä olla seurassasi? Suosittelen kirjaamaan alas fiilikset, mitä haluat ympärillesi välittää. Lue lista läpi joka ilta ja aamu ja tulet toimimaan juuri näin.

Sellaisilla yrityksissä, joissa työntekijät kehuvat toisiaan, tapahtuu hyviä asioita. Näissä yrityksissä työntekijät pääsevät hyödyntämään todellista potentiaaliaan. Jotta todellinen potentiaali saadaan käyttöön, niin ihmisen tulee olla tyytyväinen itseensä. Mikäli työkavereista huokuu luottamus ja välittäminen toisia kohtaan, niin se on hyvä ilmapiiri tehdä töitä. Me ZEFissä olemme kirjanneet arvoon, rohkeus, kohdan: ”Rohkaisemme aina toinen toistamme.” Se antaa meille uskoa itseemme, rohkeutta ja innostusta tehdä hullultakin kuulostavia suorituksia. Ota sinäkin kehuminen tavaramerkiksesi.

 

                      Innostuneisuuden arviointi