Myyjä, myy minulle paremmin!

Myyjä, myy minulle paremmin!

Kesken hektisen ja kiireisen työpäivän puhelimeni soi.  Hieman apaattinen ääni puhelimen toisessa päässä kysyy: ”Kuka vastaa yrityksessänne vedenjuontiin liittyvistä hankinnoista?”.  Ilmoitan ystävällisesti, että maailman parasta vettä tulee meillä ihan toimiston hanasta ja toivotan mukavaa loppupäivää. Olipahan myyntipuhelun aloitus! Mitä minä olisin voinut vastata kysymykseen? Että meillä ei nyt varsinaisesti ole määritelty ketään vesivastaavaksi vielä tähän mennessä? Puhelun tunnistaa toki heti myyntipuheluksi, mutta myynnistä puhelussa ei puhuttu. Miksi ei? Hei myyjä, jos sinulla on jotain hyvää ostettavaa niin minä ostaisin mielelläni!

Myyntipuhelun ensimmäiset sekunnit ovat tärkeitä, tätä totuutta tuskin tarvitsee toistella sen enempää. Mutta miksi niin usein halutaan piilotella sitä tosiasiaa, että hei, tässä ollaan vähän niin kuin myymässä?

Vuonna 2016 tuntuu välillä käsittämättömältä, että minua yritetään huijata ostamaan. Että jos vähän kiertää totuutta ja lupailee sitä ja tätä, niin ehkä huomaamattani päädyn ostamaan. ”En ole myymässä mitään…” ”Minulla olisi tällainen ilmainen kokeilu, ei sitouta mihinkään”, ja niin edelleen. Minkälainen tunne tästä asiakkaalle syntyy? Että tuo kaveri puhelimen toisessa päässä pitää minua ihan oikeasti niin tyhmänä, etten tajua mitä tässä tapahtuu?

Pistetään asia yksinkertaiseen muotoon: asiakas ostaa, kun asiakkaalle tarjottu ratkaisu poistaa asiakkaan ongelman. Minun ongelmani voi olla vaikkapa aamukahvi ilman maitoa, maitolitran ostaminen Alepasta ratkaisee ongelmani. Kenenkään ei tarvitse sujauttaa tölkkiä huomaamattomasti koriini, jos silloin vaikka erehtyisin ostamaan helpommin.  Jos sinulla, myyjällä, on minulle jokin ratkaisu ongelmiini, ostan sen mielelläni. Jos aloitat puhelusi epärehellisyydellä, luottamusta ei synny. Vaikka tuotteesi voisi potentiaalisesti olla kiinnostava, olen jo valmiiksi ärsyyntynyt lähestymistavastasi.

Ihmiset eivät pelkää myyjiä, ihmiset pelkäävät epärehellisiä ihmisiä jotka tuhlaavat heidän aikaansa.

Aitojen, rehellisten ja innostuneiden ihmisten kanssa sen sijaan on mukava vaihtaa ajatuksia, huolimatta siitä hyödynkö heistä jollain tavalla vai en.

Myynti on hienoa hommaa. Myynnin avulla ratkotaan asiakkaiden ongelmia, kasvatetaan liikevaihtoa, ylläpidetään hyvinvointiyhteiskuntaa ja parannetaan maailmaa. Seuraavan kerran kun soitat minulle, kerro ylpeästi ja rehellisesti että olet myymässä. Saat kunnioitukseni ja huomioni välittömästi.

Lataa ilmainen opas ja opit kuinka tunnistat potentiaalisen asiakkaan tarpeet jo ennen ensimmäistäkään kohtaamista.

Tuplaa myyntisi tapaamista edeltävällä profilointikyselyllä