Mistä parhaat tiimit on muodostettu?

Mistä parhaat tiimit on muodostettu?
Aika ajoin on hyvä miettiä tiimin organisointia ja toimivuutta. Google on tutkinut muutaman vuoden, miten heidän työyhteisössään syntyy loistavia tiimejä. Ennen tutkimuksen aloittamista, Google odotti tutkimuksen osoittavan, että parhaat tiimit koostuvat eri alojen parhaista tekijöistä. Uskallan sanoa, etteivät tutkimustulokset yllätä. Tutkimuksen mukaan avainsanoja loistavaan tiimiin ovat luottamus, rakenne ja selkeys, tarkoitus, vaikuttavuus sekä psykologinen turvallisuus.

Yllättävää on kuitenkin se, että Maslowin tarvehierarkian ylimmälle tasolle sijoittuva itsensä toteuttamisen tarve ei tullut esille Googlen tutkimuksessa. Mitä hyvä tiimi saisi aikaiseksi, jos sen jokainen tiimin jäsen kokisi myös pääsevänsä toteuttamaan itseään?

Luettuani Googlen tutkimuksen tulokset, aloin pohtimaan, miten nämä näkyvät omassa työelämässäni. Nykyisessä työpaikassani pyrimme siihen, että jokainen työntekijä viihtyisi töissä ja rakastaisi sitä, mitä tekee.

Tavoitteiden saavuttaminen


Googlen tutkimuksen mukaan tiimin tulee saada asioita aikaiseksi ja saavuttaa tavoitteita. Tämän olen itsekin kokenut tärkeäksi; niin työelämässä kuin opiskeluaikoinakin. Vanha sanontakin sanoo: “Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.” Tavoitteiden asettaminen ja töiden suunnittelu ei ainoastaan ole tehokkaampaa. Kun to do -listat lyhenevät ja asiat etenevät, koen ainakin minä tietynlaista hyvän olon tunnetta: olen saavuttanut jotakin!

Tavoitteiden ei tarvitse olla aina suuria. Esimerkiksi viikkotavoitteena voi olla jonakin viikkona uuden tekniikan opettelua ja toisena ison kaupan klousaus. Viikon aikana saavutettu tavoite mahdollistaa sen, että perjantaina voin lähteä viikonlopun viettoon hyvin mielin ilman, että ajatukset pyörivät työasioiden ympärillä.

Työn tarkoituksenmukaisuus


Tutkimuksessa nousi esille myös se, että työllä on oltava vaikuttavuus ja henkilökohtainen tarkoitus. Minulle on erittäin tärkeää, että teen tarkoituksen mukaista työtä ja saan omalta osaltani vaikuttaa johonkin suurempaan.

Vision ollessa selkeä, ymmärrettävä ja tavoitettavissa oleva, sitoudutaan yhteiseen unelmaan ja sen eteen ollaan valmiita tekemään päivästä toiseen yhä kovempia suorituksia. Vastaako sinun unelmasi tiimisi yhteistä unelmaa?

Organisaation rakenne


Pienessä organisaatiossamme jokainen tuntee toisensa ja vastuualueensa. Tämä pätee myös tutkimuksen mukaan myös Googlen kokoisessa yrityksessä; on tärkeää, että organisaatiolla on selkeä rakenne. Kun perustukset on tehty hyvin, on työntekijöiden helpompi luoda yhä siistimpiä juttuja. Koko rakennelma ei kaadu tai tuhoudu isommastakaan mokasta.

Vaikka meillä jokaisella on selkeät tehtävät ja vastuualueet, ei se tarkoita etteikö kollegaa auteta asiassa kuin asiassa. Esimerkiksi työskennellessäni siltana asiakkaiden ja muiden työntekijöiden välillä, on erityisen tärkeää, että niin myyjät kuin tekniikkakin ottaa päivittäiset avunpyyntöni tosissaan. Kun tiedän, kenen puoleen kääntyä kussakin asiakastapauksessa, sujuu työt mutkattomasti.

Psykologinen turvallisuus


Googlen tutkimuksessa tätä on kutsuttu myös psykologiseksi turvallisuudeksi: ilmapiiri on sellainen, että yksilö ei pelkää tulevansa nolatuksi. Tuntiessaan olonsa turvalliseksi, yksilön on helpompi jakaa ideoitaan ja mielipiteitään toisille tiimiläisille. Sean Lauren, Googlen yksi insinööreistä, kuvailee New York Timesin artikkelissa mielestäni osuvasti suhdettaan työhön ja elämään:

‘‘I think, until the off-site, I had separated things in my head into work life and life life,’’ Laurent told me. ‘‘But the thing is, my work is my life. I spend the majority of my time working. Most of my friends I know through work. If I can’t be open and honest at work, then I’m not really living, am I?’’

On tärkeää, että tiimillä on mahdollisuus kokoontua säännöllisesti, esimerkiksi viikoittain, jakamaan kuulumiset ja kertomaan mitä työpöydällä on kulloinkin menossa. Esimerkiksi meidän tiimimme käy läpi myös arvomme ja jos jonkun mielestä jokin arvoista ei ole toteutunut edellisellä viikolla täysin, on tässä kohtaamisessa aika kertoa, mistä kenkä puristaa. Kun asiat käsitellään heti viikon aluksi, voi hyvin mielin aloittaa uuden työviikon. Toisaalta samalla hetkellä voi jakaa edellisen viikon onnistumiset. Tämä ei olisi mahdollista ilman turvallisuuden tunnetta.

Turvallisuuden tunne luodaan jo rekrytointiprosessin aikana, jolloin työnhakijalle välittyy tunne, että hänestä todella välitetään ihmisenä. Ensimmäisessä haastattelussa nykyinen esimieheni totesi: “Nyt me kerrotaan suoraan ja rehellisesti, mikä yrityksen todellinen tilanne ja tarve on.” Kun sain tietää, millaista henkilöä nykyiseen työtehtävääni haettiin, pystyin paremmin arvioimaan, onko tehtävä ja yritys minulle oikea.

Jonkinnäköisen psykologisen turvallisuuden tunteen onnistui myös toimitusjohtajamme luomaan omalla haastattelukierroksellaan.1,5 tunnin haastattelun aikana ehdimme puhua niin ZEFistä, elämän tarkoituksesta kuin unelmista ja arvoista. Jotenkin päädyin kehumaan vanhempiani niin ihmisenä kuin myös kasvattajina. Myönnän nyt teidän kaikkien lukijoiden edessä: kuvaillessani suhdettani vanhempiini, purskahdin itkuun. Vedin hetken happea, pyyhin kyyneleet poskiltani ja jatkoin juttuani. Haastattelun jälkeen ajattelin, että nyt työpaikka ei irtoaisi: kuka pelle menee ja itkee työhaastattelussa! Jälkikäteen ajateltuna osaan ajatella asian olevan toisin. Näyttämällä tunteeni osoitin olevan haavoittuvainen, aito ja avoin. Ihminen.

Ilman näitä keskusteluja ei psykologista turvallisuuden tunnetta olisi ehkä syntynyt. Ilman luottamusta ei synny ihmisten välistä aitoa vuorovaikutusta. Tämä vaikuttaa lopulta koko tiimin menestykseen.

Lataa ilmainen opas, niin saat parhaat vinkkimme henkilöstökyselyiden rakentamiseen:

New Call-to-action