Mikä fiilis sinulla on tänään?

Yrityskulttuuri: Mikä fiilis sinulla on tänään?

Useimmat meistä ovat palanneet rentouttavalta kesälomalta. Itse sain tuiman annoksen Kreikan aurinkoa ja nautin Suomen sateisistakin päivistä hyvien kirjojen parissa. Vaikka syksyn ja talven pimeyteen on vielä tovi matkaa, on hyvä muistaa ylläpitää omaa mielialaa niin kotona kuin töissä lomankin jälkeen. Oman mielialan tärkein mittari olet tietenkin sinä itse, mutta kuinka usein muistat kysyä itseltäsi "mikä fiilis minulla on tänään"?

Meitä kaikkia joskus vaivaava kiire saa osan meistä syömään ja nukkumaan huonosti. Sen johdosta seuraavana päivänä mieliala saattaa olla hyvinkin hermostunut. Tämä heijastuu helposti niin omiin ihmissuhteisiin kuin työtehoon. Jotta tuo hermostunut olotila ei pitkity, olen itse pyrkinyt aina iltaisin läpikäymään kuluneen päivän sattumukset. Oman mielialani kannalta juurikin tämä nopea palaute itseltäni auttaa minua palautumaan. Tällöin en jää murehtimaan vanhoja ja pystyn keskittymään onnistuneisiin asioihin. Näin huonotkin päivät ovat pitkällä tähtäimellä hyviä etenkin, kun mietin niistä oppimiani asioita. 

Innostunut työntekijä on yrityksen arvokkain kilpailuetu

Mikäli samaa asiaa tarkastelee liiketoiminnan näkökulmasta, työntekijän hyvä mieliala ei tarkoita ainoastaan hyviä vitsejä kahvipöydässä, vaan tehokkuutta. Ohio State Universityn professori Steffanie Wilk huomasi tutkimuksessaan huonon mielialan laskevan työtehoa keskimäärin 10 %. Innostunut työntekijä sen sijaan motivoi helposti myös muita ja ylläpitää samalla työyhteisön ilmapiiriä. Puhumme oman mielialamme kehittämisestä työpaikalla kuitenkin vasta, kun se on päässyt heikkenemään. Johtuipa mielialan muutos henkilökohtaisista tai työpaikalla ilmenneistä asioista, niihin olisi tärkeää puuttua mahdollisimman nopeasti.

Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että vietämme noin kolmanneksen omasta ajastamme juurikin töitä tehden. Ei siis kannata ajatella, että mielialan ylläpitäminen on täysin jokaisen omalla vastuulla. Pahimmillaan huonosti voiva työntekijä vaihtaa maisemaa nopeallakin aikavälillä. Eläkeyhtiö Ilmarisen mukaan yksi vaihtuva työntekijä aiheuttaa 44 000 € liiketuloksen menetyksen. Luku kuulostaa aika hurjalta. 

Miten fiilistä kannattaa kehittää työyhteisössä?

Henkilöstön fiiliksen ylläpito on kuin kestourheilua: sitä tulisi tehdä jatkuvasti. Jatkuva tekeminen vaatii myös jatkuvaa seurantaa. Tähän seurantaa sopii esimerkiksi kahden kysymyksen fiilismittari. Tämän avulla työyhteisön "fiilistä" on helppo seurata ympäri vuoden, ilman suurempaa vaivaa. Samalla saadaan ajankohtaista tietoa, jonka avulla työyhteisössä voidaan reagoida esiin tulleisiin ongelmiin nopeasti. Mikäli työyhteisön tai yksilön fiilis alkaa yhtäkkiä laskemaan, ehditään siihen vaikuttamaan ennen tilanteen eskaloitumista.

Kaiken kehittämisen edellytys on nykytilan ymmärtäminen. Käytännössä se tarkoittaa asian selvittämistä jokaisen yksilön osalta. Kun nykytilanteesta on saatu riittävästi tietoa, voidaan yhdessä käydä läpi niin onnistumisia kuin epäonnistumisia. Usein näiden avulla päästään kiinni niihin tekijöihin, jotka nostavat ja laskevat työntekijöiden mielialaa työpaikalla. Tärkeintä on löytää yhdessä ne tärkeimmät kehittämisalueet, joiden avulla saavutetaan yhteiset tavoitteet paremmin ja ylläpidetään jokaisen jaksamista.

Samalla on hyvä ottaa huomioon myös ihmisten henkilökohtaiset tavoitteet. Mikäli ihminen kokee jääneensä junnaamaan paikalleen tai yrityksen tavoitteet eivät vastaa omia tavoitteita, on tältä osin mielialaa vaikea saada nostettua. Muista, että vaikka kyse on ryhmän kokonaishyvinvoinnista, pelkkä hyvinvoinnin keskiarvo ei riitä, vaan yksikin huonosti voiva yksilö on otettava huomioon.

New Call-to-action