Markkinoinnin murtajat osa 1: Interaktiivinen markkinointi

Markkinoinnin murtajat osa 1: Interaktiivinen markkinointi

Alexandria Pankkiiriliikkeen Anssi Huisman sekä Matter Agencyn Matias Suhonen pistäytyivät toimistollamme keskustelemassa interaktiivisesta sisällöstä ja sen mahdollisuuksista. Päädyimme äänittämään keskustelun ja julkaisemme sen nyt podcastin muodossa. Kuuntele keskustelu tai lue kooste alta. 

Interaktiivinen sisältö mahdollistaa aidon vuoropuhelun

 

Useimmat markkinoijat ovat tottuneet tekemään hyvin staattista sisältöä. Ajatellaanpa tyypillistä blogitekstiä: parhaimmillaan se voi herättää lukijan pohtimaan aihetta syvemmin, mutta se ei itsessään anna mahdollisuutta vuoropuhelulle.

Samaan aikaan ihminen vaatii verkossa oman tarpeen huomiointia aivan kuten perinteisessä kivijalkakaupassa. Interaktiivisen sisällön avulla pystytään kuitenkin aloittamaan kaivattu vuoropuhelu asiakkaan kanssa myös verkossa. Sen avulla saadaan huomioitua asiakkaan todellisia tarpeita ja tehtyä personoituja jatkotoimenpiteitä.

Hyvänä esimerkkinä voisi nostaa Bilteman pyyhkijävalitsimen. Asiakas joka etsii uusia pyyhkijöitä myymälässä, voi vain kirjoittaa autonsa rekisterinumeron tabletilla olevaan valitsimeen. Valitsin hakee auton tiedot Trafin järjestelmästä ja neuvoo ostajalle oikean hyllyrivin, mistä sopivat pyyhkijät löytyvät. Mieti, kuinka vaivaton ostokokemus syntyi lisäämällä hieman interaktiivisuutta ostopolkuun.

Sisältöjen interaktiivisuus ei kuitenkaan saa jäädä yksittäiseen toteutukseen, vaan sen on oltava osa asiakkaan ostopolkua. Muutoin interaktiivinen sisältö ei juurikaan eroa esimerkiksi blogista.

Mitä kaikkea interaktiivinen sisältö on?

Teknologian kehityksen ansiosta interaktiivisesta sisällöstä on tullut hyvin monipuolista. Erilaisten testien lisäksi muita suosittuja sisältöjä ovat muun muassa interaktiiviset kartat, videot ja kuvat.

Parhaimmillaan interaktiivinen sisältö on uudenlainen elämys, jossa korostuu tapa kokea hetki tai paikka rikastettuna muulla tiedolla.

Hyvänä esimerkkinä voisi nostaa Ikean, jonka sovelluksella kuka tahansa meistä voi kokeilla, kuinka eri huonekalut istuvat omaan kotiin jo ennen ostamista.

Sähköpostimarkkinoinnin pelastaja?


Useimmat meistä, jotka ovat tehneet sähköpostimarkkinointia muutaman vuoden ajan, ovat törmänneet tilanteeseen, jossa CRM alkaa täyttymään sähköpostiosoitteista. Tilannetta voisi verrata hautausmaahan, sillä usein kerättyjä kontakteja ei joko kontaktoida ollenkaan tai kaikkia kontaktoidaan täysin samalla tavalla. Mistä tämä johtuu?

Suurin ongelma lienee tietojen hyödyntämisessä. Mikäli volyymit ovat suuria, manuaalisesti on vaikea saada jaoteltua kontakteja riittävästi. Tätä ei yhtään helpota se, että ihmisten tarpeet ja mielenkiinnon kohteet muuttuvat ajansaatossa. Toivon mukaan tulevaisuudessa eri AI-ratkaisut tuovat tähän apua.

Toisaalta ensin on hyvä miettiä, kuinka pitkälle personoinnin kanssa halutaan mennä. Haavekuvana on usein täydellinen automaatio, joka huomioi jokaisen asiakkaan liikkeen. Täytyy kuitenkin muistaa, että todellisuudessa suunnittelu ja manuaalinen työ kasvaa, mitä enemmän tiedonlähteitä on.

Vaatimus markkinoinnin tekemiselle kasvaa, kun personoinnin tarve kasvaa.

Lukuisat tutkimukset ja käytännön kokemukset ovat osoittaneet, että personointi saa aikaan parempia tuloksia. Aivan aluksi onkin hyvä pohtia, mitä tietoja kuluttajilta kerätään ja kuinka tietoa todellisuudessa hyödynnetään osana personointia. Mikäli kerättyä tietoa ei hyödynnetä, kuluttaja pettyy. Kaiken lähtökohtana on kuitenkin suhteen ja luottamuksen rakentaminen asiakkaan ja organisaation välille.


Mikä vaikutus GDPR:llä on interaktiiviseen sisältöön?

 
Toukokuun jälkeen voimaan astuva uusi tietosuoja-asetus (GDPR) tulee vaatimaan markkinoijilta selkeämpää viestintää siitä, mitä tietoa sisällön avulla kerätään ja mihin sitä hyödynnetään.

Jotta voimme jatkossakin lähettää esimerkiksi sähköpostia asiakaskannalle, markkinoinnin tulee olla niin hyvää, että ihmiset antavat meille luvan lähettää sitä. Se vaatii työtä, mutta lopulta se antaa tilaa paremmalle markkinoinnille. Tätä muutosta ajatellen interaktiivinen sisältö on lähtökohtaisesti asiakasystävällisempi tapa osallistaa ja kerätä tietoa sisällönkuluttajilta.

Anssi Huisman on Alexandria Pankkiiriliikkeen viestintä- ja markkinointijohtaja. Alexandria Pankkiiriliike on yksi Suomen suurimmista sijoituspalveluyhtiöistä ja palvelee yli 67 000 suomalaista 26 paikkakunnalla.

Matias Suhonen on Matter Agencyn Co-founder. Matter Agency tarjoaa yrityksille sisältövetoista markkinointia palveluna.