Kyselyt laatujohtamisen tukena
Miksi laatujohtaminen perustuu viitekehyksille?
Viitekehyksellä on merkitystä. Johtaja - jos haluat nähdä jotain oleellista toimintanne laadusta, jätä hetkeksi päivittäinen tapasi tarkastella toimintaa. Vakiintuneen viitekehyksen käyttämisen salaisuus on siinä, että se pakottaa meidät käymään läpi niitä itsestäänselvyyksinääkin pidettyjä asioita uudesta näkökulmasta. Toisaalta niissä toteutuu laatujohtamisen pyrkimys kokonaisvaltaisuuteen eli tulette katsoneeksi myös "nurkan taakse", niihin asioihin, jotka päivittäisjohtamisessa menevät huomiotta.
On mistä valita - EFQM, ISO9001, Malcom Baldrige, CAF
Hyvissä viitekehyksissä on voimaa. Mikä laajalle levinneistä kehyksistä sopii teille?
EFQM. Euroopan laatupalkintomalli (the European Foundation for Quality Management) on yksi käytetyimmistä kehyksistä. Järjestelmä on alun perin perustettu Euroopan taloudellisen kilpailukyvyn kasvattamiseksi. EFQM pohjautuu Demingin jatkuvan parantamisen ajattelulle, josta voit lukea lisää oheisesta Tietojohtamisen sanastosta.
Malcolm Baldrige -laatupalkinto on Yhdysvaltain vastine Euroopan laatupalkintojärjestelmälle. Molempien järjestelmien määrittelyssä on suomalaisväriäkin, Juhani Anttila on toiminut molempien määrittelytyöryhmissä. Käytännössä eurooppalaiselle yritykselle selkeä valinta näistä kahdesta on EFQM.
ISO9001. Tämä standardi soveltaa keskeisiä laatujohtamisen järjestelmiä. Tavoitteet ovat saman kaltaisia kuin EFQM:llä, mutta sertifioinnin kustannukset ovat korkeampia. EFQM ja ISO9001 eivät kata tarkalleen samaa arviointialuetta ja niitä voidaan käyttää myös rinnakkain.
Edellä mainitut 3 laatujärjestelmää on yhdistetty yhteen kehikkoon Juhani Anttilan ja aikoinaan IBM:n laatujärjestelmää kehittäneen Risto Laineen työnä. Sinua voi kiinnostaa myös tämä Organisaation laatuarviointiin tehty valmis kysely >>
CAF. Common Assessment Framework on julkishallinnon vastine EFQM:lle. Sen soveltaminen on ilmaista ja malli onkin levinnyt laajalle eurooppalaisessa julkishallinnossa. Tuorein CAF-verio, CAF2020, löytyy mm. Zeffi-kyselytyökalusta valmiina lomakepohjana, jonka voi helposti ottaa käyttöön.
Miten laatujohtamisen kehikot saadaan tehokkaasti käyttöön?
Sähköisillä työkaluilla laatujohtamisen prosessien starttaaminen on verrattain helppoa. Joko päädyit johonkin esitetyistä viitekehyksistä? Suositamme kolme ensin mainittua yhdistettyä laatukehikkoa, tässä ohjeet sen käyttöönottoon.
- Tutustu EFQM:n, ISO9001:n ja Malcolm Baldrigen yhdistävään Organisaation laatuarviointi -valmiskyselyyn >>
- Tutustu samalla sivulla myös raporttiin ja kokeile vastaamista.
- Ota valmispohja käyttöön valitsemalla avautuvan sivun vasemmasta laidasta Organisaation laatuarviointi.
- Lähetä kysely johtoryhmälle tai muulle laatujohtamisen ryhmällenne. Arviointia ei suositella tehtäväksi koko organisaation vastaamana, sillä aikaa kuluu runsaasti. Joko tiedät, mikä toimitustapa on teille sopivin? Lue blogiteksti: 10 toimitustapaa kyselylle
- Kun vastaajat ovat vastanneet, siirry raportille tutkimaan vastauksia. Katso video: Tulosten analyysi
- Käytä Älykäs zoomaus -menetelmää tunnistaaksesi kehityskohteet. Kehityskohteet nousevat ylös ja vasemmalle kehittämiskohteiden neljännekseen.
- Käy keskustelu ensisijaisista kehittämiskohteista ja aseta aikataulu puutteiden korjaamiselle. Voit hyödyntää ratkaisun hakemisessa oheisessa Tietojohtamisen sanastossa esiteltyä A3-arviointia.
- Toista arviointi määräajoin. Toimiva malli voi olla esimerkiksi vuosittainen arviointi. Muista, että laatujohtaminen ei ole projekti, joka tulee valmiiksi, vaan taustalla on jatkuvan parantamisen ideologia.
Joko käytätte Zeffin laatujohtamisen lomakkeita? Tutustu:
Sivun yläosan kuva: Akira Hojo / Unsplash