Johtaminen muutoksessa - Susanna Rantanen, Emine

Johtaminen muutoksessa - Susanna Rantanen, Emine

Johtaminen muutoksessa -sarja saa taas jatkoa. Tällä kerralla olemme saaneet vieraaksi todellisen HR-supertähden. Hän kirjoittaa, kouluttaa ja keskustelee, miten talent-yleisöön vaikutetaan modernin markkinointiviestinnän kautta. Hänen kädenjälkensä voi nähdä lukuisissa suomalaisissa kasvuyrityksissä. Kyseessähän on Eminen Susanna Rantanen ja aiheena on työnantajamielikuva.

Kuuntele podcast tai lue tiivistelmä alta:

(Editointi Marja Liikala)

Johtaminen muutoksessa on HR-ammattilaisille sekä yritysjohdolle suunnattu podcast-sarja. Haastattelemme kymmentä suomalaista yritysjohtajaa tulevaisuuden johtamisesta sekä rekrytoinnista. Kaikki haastattelut julkaistaan ZEFin blogissa vuoden 2018 aikana. Kuuntele muut jaksot täältä.

Millä firmoilla on mielestäsi kiinnostava työnantajamielikuva?

Kaikki riippuu tietenkin yrityksen kohderyhmästä. Itse toki tarkastelen asiaa hieman eri kannalta. Kaikkia hyviä työnantajamielikuvia yhdistää kuitenkin se, että ne herättävät tunteita ja erottuvat massasta.

Hyvänä esimerkkinä voisi nostaa Fraktion. He ovat onnistuneet mielestäni luomaan hyvän työnantajamielikuvan omassa kohderyhmässään. Muita kiinnostavia esimerkkejä on Rakettitiede, Management Events sekä HubSpot. 

Mistä tekijöistä työnantajamielikuva koostuu?

Onnistunut työnantajamielikuva rakentuu aina hyvistä kokemuksista tai oikeastaan sarjasta hyviä kokemuksia, joita lähipiirin omat kokemukset tukevat. On tärkeää kuitenkin ymmärtää ettei kyse ole vain työntekijöiden ja hakijoiden kokemuksista, vaan ennemminkin kokemuksen 360:sta asteesta.

Hyviä kysymyksiä työnantajamielikuvan pohdintaan ovat:

Millä äänensävyllä ja miten media kirjoittaa yrityksestä?
Millainen asiakaskokemus teillä on?
Millaisia kokemuksia tutuillasi on teidän yrityksestä?
Miten yrityksen työntekijät käyttäytyvät sosiaalisessa mediassa?
Millainen työnh
akijakokemus yrityksessä on?
Mitä markkinointikanavia yritys käyttää ja onko ne moderneja?
Mitä mahdollisia rekrykumppaneita yritys käyttää?
Onko hakeminen helppoa?
Miten hakijoita kohdellaan?

Useimmat näistä kohdista syntyy johtamiskulttuurin kautta. Työnantajamielikuvan kehittäminen onkin itseasiassa eri kokemusten rakentamista ja kehittämistä.

Millainen on hyvä rekryprosessi?

En itse ole rekrytointikampanjoiden ystävä, sillä niillä tavoitetaan vain pieni osa oikeasta kohderyhmästä. Rekrykampanjointia voisi verrata tilanteeseen, jossa yritys myy vain silloin kun kassassa on rahat loppu. Rekrytoinnista pitäisi huolehtia myös silloin, kun vapaita työpaikkoja ei vielä ole.

Hyvä nyrkkisääntö hakijakokemuksen kehittämiseen on, että jokaista hakijaa tulisi kohdella kunnioituksella ja arvostaa sitä, että hakija on nähnyt itse vaivaa hakiessaan teille töihin. Jokainen hakija on kuitenkin todella arvokas ja heidät voi kääntää yrityksen puolesta puhujiksi, kunhan vain osoittaa heille arvostusta.

Millaisia haasteita työnantajamielikuvan rakentaminen tuo eteen?

Mielestäni suurin haaste tällä hetkellä on asian ristiriitaisuus. Usein ei joko nähdä tai haluta nähdä totuutta ja todellinen työnantajamielikuva rakennetaan vääristyneen todellisuuden pohjalta. Usein sen kehittämisestä vastaa myös liian pieni joukko ihmisiä, joiden visio nojaa heidän henkilökohtaiseen näkemykseensä, ei välttämättä henkilöstön totuuteen nykytilasta tai johdon visioon tavoiteltavasta tilasta. 

Toinen selkeä haaste on epärealistiset odotukset. Osa luulee, että työnantajamielikuva syntyy pienillä investoinneilla ja se on viikossa valmis. Usein näkee myös, että työnantajamielikuvaa kehitetään satunnaisilla teoilla. Näissä tapauksissa punainen lanka jää usein puuttumaan. 


Tästä syystä onkin erityisen tärkeää muistaa, että työnantajamielikuvan kehittäminen on pitkäntähtäimen tekemistä.


Mistä työnantajamielikuvan rakentaminen kannattaa aloittaa?

Aluksi on tärkeää määrittää selkeät tavoitteet - mieti, mikä tai mitkä asiat ovat nyt huonosti ja mikä on se muutos, joka halutaan saada aikaiseksi. Tämän jälkeen on helpompi lähteä tekemään muutosta. 

Henkilöstökysely on helppo tapa ymmärtää omaa henkilöstöä paremmin. Tutustu kattavaan kyselyoppaaseemme. Löydät oppaasta runsaasti ohjeita onnistuneen henkilöstökyselyn toteuttamiseen. 

New Call-to-action