Haastattelussa Risto Juntunen - Kuinka johdat haastavina aikoina?

Haastattelussa Risto Juntunen - Kuinka johtaa haastavina aikoina?

Saimme vieraaksemme tarjousmarkkinapalvelu Offerillan co-founder Risto Juntusen. Ennen Offerillan perustamista Risto toimi Grouponin maajohtajana Suomessa, jonka toiminta loppui 2015 loppuvuodesta hyvin yllättäen emoyhtiöltä tulleeseen lopettamispäätökseen. Kysyimme Ristolta kuinka haasteet ja vaikeat ajat vaikuttavat ihmisiin sekä mistä johtuu, että johtajuus usein nousee esiin kriisien aikana.

Kuinka käännät murheet ja haasteet rakentavaksi tekemiseksi?

Grouponilta tullut päätös lopettaa koko Suomen yksikön toiminta oli meille kaikille totaalinen shokki. Olimme kuitenkin tehneet hyvää tulosta, jonka takia tilanne oli aluksi täysin käsittämätön. Kaiken lisäksi tekeminen loppui kuin seinään.

Meille oli äärimmäisen tärkeää, että asiasta pystyttiin keskustelemaan avoimesti ja saimme ihmiset ymmärtämään ettei lopettamispäätös ollut kenenkään meidän työntekijän vika. Täytyy kuitenkin muistaa, että liiketoiminta on välillä arvaamatonta, eikä kaikkia muutoksia pystytä aina ennakoimaan. Toisaalta mitä enemmän keskustelimme asiasta, sitä tiiviimpi ryhmä meistä myös tuli. Tärkeintä oli saada ihmiset ymmärtämään, että tästä tilanteesta mennään ainoastaan eteenpäin.

Päädyimme tämän jälkeen nopeasti miettimään voisiko samankaltaisen yrityksen perustaa itse. Monet entiset kumppanimme myös kannustivat meitä täyttämään Grouponin jättämän aukon ja moni henkilöstöstä oli valmiina jatkamaan. Tuosta hetkestä neljä kuukautta myöhemmin olimme perustaneet Offerillan. Uuden aloittaminen vaatii intohimoa ja oikeanlaista nöyryyttä. Ilman näitä en usko että olisimme tässä tilanteessa.

Millaisia neuvoja annat henkilöille, jotka ovat tällä hetkellä keskellä kriisiä?

Tärkeintä on olla syyllistämättä itseään. Harvemmin epäonnistumiset johtuvat henkilöstä itsestään, vaan kriisit ovat usein monien asioiden summa. Kriisien aikana olisi hyvä myös pysähtyä ja miettiä mitä itse haluaa tulevaisuudessa tehdä. Näin pystyy paremmin keskittämään oman energiansa jatkossakin oikeanlaiseen tekemiseen.

Eilistä ei ole enää, nyt vain keskitytään tulevaan.

Aivan kuten yritysten myös ihmisten kannattaa miettiä millainen on oma henkilökohtainen visio. Missä haluat olla esimerkiksi viiden vuoden päästä ja millaisilla askelilla sinne päästään.

Mikä tekee hyvän johtajan?

Kun itse mietin omia esimiehiäni urani varrelta, niin mielestäni parhaat johtajat antavat arjessa kaikkensa, että oma henkilöstö menestyisi paremmin. Samalla myös yritys menestyy paremmin. Johtajan tulisi johtaa esimerkin avulla ja olla valmiina auttamaan. Varsinkin Offerillassa olen pyrkinyt olemaan henkilöstömme tukena ja auttamaan heitä kaikilla mahdollisilla tavoilla. Oli tilanne mikä tahansa johtajan tulee myös kuunnella henkilöstöään herkällä korvalla, niin siviili- kuin työasioissa.


Katso koko haastatteluvideo:

Tiedätkö, mitkä tekijät vaikuttavat yrityksenne hyvinvointiin eniten? Lataa ilmainen opas ja opit kuinka rakennat onnistuneen henkilöstökyselyn selvittämään nämä tekijät.

Lataa ilmainen opas: Kuinka onnistunut henkilöstökysely rakennetaan!