Haastattelussa Mikko Honkanen - Kuinka keräät ja hyödynnät asiakasdataa

Haastattelussa Mikko Honkanen - Kuinka keräät ja hyödynnät asiakasdataa

Saimme vieraaksemme Vainu.io:n Co-Founderin Mikko Honkasen, jonka perustama yritys auttaa yrityksiä hyödyntämään netin avointa dataa mm. myynnissä ja asiakaspalvelussa. Kysyimme Mikolta, kuinka yritykset voisivat kerätä ja hyödyntää asiakasdataa paremmin tulevaisuudessa.

Miten suomalaiset organisaatiot keräävät ja hyödyntävät dataa tällä hetkellä?

Datan keräämisestä on viime vuosien aikana tullut helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Väitän kuitenkin, että samaan aikaan oikeasti hyödyllisen datan saaminen on vaikeutunut. Toinen haaste on datan hyödyntäminen. Tällä hetkellä useat organisaatiot hyödyntävät dataa vain hetkellisesti tai yksittäisten projektien parissa. Valitettavan harva yritys on tosiasiassa hyödyntänyt dataa systemaattisesti oman työnsä ohjauksessa.

Digitaalisuus on kuitenkin nostanut asiakasdatan keräämisen ja hyödyntämisen hyvin esille, vaikkakin se ei liity pelkästään digitaalisuuteen. Aikaisemmin keräsimme asiakasdatamme asiakaskohtaamisten yhteydessä ja teimme tarvittavat muistiinpanot omiin vihkoihimme. Digitaalisuus on kuitenkin helpottanut datan keräämistä ja saatavuutta, onhan se jo hieman hölmöä jos nykypäivänä joku ei hyödynnä tietoa asiakkaan tarpeista ennen tulevaa myyntitapaamista. 

Mitä on julkinen data?

Asiakasdataa löytyy tällä hetkellä useista eri paikoissa. Jokaiselta organisaatiolta löytyy oma CRM-järjestelmä ja pystymme helposti seuraamaan asiakkaidemme käyttäytymistä esimerkiksi verkossa. CRM-datan lisäksi meillä on huomattavan paljon julkista tietoa eri yrityksistä vapaasti saatavilla verkossa. Puhutaan niin sanotusti julkisesta datasta, jota verkko on tällä hetkellä pullollaan. Tämän datan avulla pääsemme esimerksi kiinni siihen mitä suunnitelmia jollain tietyllä yrityksellä voisi olla. Esimerkiksi tutkimalla tullin vientirekisteriä tai yritysten rekryilmoituksia, voimme löytää ne yritykset, jotka ovat laajentamassa Venäjälle.

Onko tiedonlähteellä asiakkaalle merkitystä?

Viime kädessä en usko asiakasta kiinnostavan mistä lähteestä tieto on alunperin saatu. Paljon tärkeämpää asiakkaalle on etteivät he joudu tekemään turhaa tuplatarvekartoitusta ja että heitä palveleva myyjä tietää heidän tarpeestaan riittävästi etukäteen. Myöskään datan loppukäyttäjälle sillä ei ole suurempaa merkitystä. Myyjälle lähdettä tärkeämpää on tiedon saatavuus esimerkiksi myyntitilanteessa.

Asiakkaalle on mukavampaa kun hänelle tarjotaan oikeaa palvelua, oikeaan aikaan. 

Kiinnostaako aihe enemmän? Lue lisää aiheesta blogikirjoituksestamme Mistä asiakasdatamme on peräisin.

Katso koko haastattelu ja kuulet kuinka Vainu.io hyödyntää dataa: