Haastattelussa Jarkko Kurvinen - Mitä on mielipidejohtajuus?

 

 

Tietokirjailija ja markkinoinnin monitoimimies Jarkko Kurvinen saapui toimistollemme puhumaan mielipidejohtajuudesta. Kurvinen on kirjoittanut aiheesta kaksi kirjaa, jonka johdosta kysyimme häneltä mitä mielipidejohtajuus oikein tarkoittaa ja kuinka yritykset hyötyvät siitä käytännössä.




Mitä mielipidejohtajuus tarkoittaa?


Lyhyesti sanottuna se on asema, mitä yrityksissä tavoitellaan kun halutaan ottaa oman toimialan suunnannäyttäjän rooli. Mielipidejohtajuus ei kuitenkaan tapahdu itsestään vaan se tulee ansaita, toisaalta se voidaan ansaita vasta sitten kun yritys oikeasti puhuu asiakkaidensa ongelmista ja vie alaa määrätietoisesti eteenpäin. Tästä hyvänä esimerkkinä on mm. F-securen Mikko Hyppönen, joka on jo 90-luvulta asti toiminut tietoturvan sanansaattajana. Nykyään häntä pidetään jo alan puolueettomana asiantuntijana, kun mietitään mihin tietoturva-ala on menossa tulevaisuudessa.

Miten yritys voi lähteä tavoittelemaan mielipidejohtajuutta?

Suomessa mielipidejohtajia ei valitettavasti ole vielä jonoksi asti ja monet yritykset sortuvat vain naamioimaan omat myyntipuheensa. Todellinen mielipidejohtajuus vaatii kuitenkin näkemystä, josta myös muut kokevat saavansa lisäarvoa. Yrityksien pitäisi omalla aktiivisuudella näyttää olevansa juuri se taho, joka raottaa alan tulevaisuuden sumuverhoa. Mielipidejohtajuus syntyy pitkäjänteisen tekemisen tuloksena, eikä muutaman blogin avulla. 

 

Kuinka sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää henkilöbrändäyksessä?

Tästä hyvänä esimerkkinä Kotipizzan toimitusjohtaja Tommi Tervanen, joka päivystää Kotipizzan Twitteriä myös itse. Twitterin avulla hän pääsee kiinni suoraan asiakkaidensa tarpeisiin ja saa näkemystä myös Kotipizzayrittäjien arjesta.

"Sosiaalinen media on eräänlainen sosiaalinen CRM, jonka avulla yritys pääsee helposti seuraamaan omia asiakkaitaan."

- Jarkko Kurvinen

Nykyään paraskin asiantuntija häviää keskinkertaiselle, jos vain keskinkertainen asiantuntija jättää itsestään merkityksellisiä jälkiä. Mikäli sosiaalinen media vielä arvelluttaa, asiasta löytyy myös analoginen esimerkki nimittäin katolinen kirkko. Katolinen kirkko rakensi aikanaan paavista oman henkilöbrändinsä ja hyödynsi siinä aikakautensa parhaita taiteilijoita. Parhaissa tapauksissa mielipidejohtajuuden takaa löytyy myös yhteinen tarkoitus, jonka kautta valjastetaan koko henkilöstö ja asiakaskunta saman viestin alle.

Nykyään jokainen meistä pääsee rakentamaan omaa mielipidejohtajuutta verkossa. Luottamuksen rakentaminen ei ole koskaan ollut näin edullista ja uskon, että jokainen meistä pystyy saavuttamaan oman alansa mielipidejohtajuuden, kunhan yritykseltä vain löytyy riittävän väkevää sanottavaa.