Vieraskirjoitus: Ystävä ja vihollinen - etätyö
Zeffi Academyssa vieraili 11.12.2020 puhujavieraana Profiantin Saila Saarelma. Tässä vieraskirjoituksessa Sailan ajatuksia etätyöstä.
Etätyötä ja sen mahdollisuuksia on vatvottu pitkään, ja nyt se onkin yhtäkkiä pakon sanelemana ns. ”uusi musta”. Fyysisesti hommat on sujuneet hämmästyttävän hyvin, ja nyt on aika antaa vähän huomiota myös psyykkisille tekijöille, operatiivisen toiminnan sujuvuus ei yksinään riitä työn tuottavuuden ja hyvinvoinnin mittariksi pitkällä aikavälillä.
Saman asian kaksi puolta
Kiistattomien etujen, ajansäästön ja joustavuuden suhteen, on kolikon toinen puoli mm. erillisyyden ja merkityksettömyyden kokemukset. Keskeistä on selvittää missä ja miten juuri oma organisaatio kokee suurimmat haasteet, on paljon helpompaa perustaa kehitystoimet tietoon kuin oletukseen. Zeffin veloitukseton stressitesti havainnollistaa liittyvätkö koetut haasteet mahdollisesti teknologiaan, olosuhteisiin, työvälineisiin jne. Kaikkeen emme voi suoranaisesti vaikuttaa, mutta siihen miten nämä tekijät huomioidaan yhteisen tekemisen tiimoilta, voimme.
Kuva 1. Etätyön stressitesti.
Ystävyys on aina parempi kuin vihamies
Jotta ansaitusti positiiviset kokemukset etätyön suhteen vahvistuisivat, tutut perusasiat korostuvat entisestään: sovitut pelisäännöt, selkeät tavoitteet, palautteen saaminen, yksilön merkitys ja rooli kokonaisuudelle ovat aivan keskeisiä tekijöitä. Tiimin oman ”pelikirjan” laadinta yhteisen ohjatun keskustelun pohjalta ja työskentelytapojen analysointi viime kuukausien osalta, helpottavat tätä työtä. Ja jos vuorovaikutus on aiemmin ollut yksi elämän isoista haasteista, ei se ole nyt ainakaan vähentynyt, vaan väärinkäsitysten mahdollisuus vuorovaikutustekijöiden kaventuessa kasvaa entisestään. Rakettitiedettä ei tämäkään ole, mutta usein jää omin voimin tekemättä.
Samat lääkkeet eivät tepsi kaikille
Persoonakohtaiset erot käyttäytymisessämme ja motivoitumisessamme asettavat niin esimiestyön, kuin itsensä johtamisen koetukselle. Se mikä yhdelle ei merkitse mitään, voi toiselta viedä yöunet, tahattomasti voimme jarruttaa työn tuottavuutta monin tavoin. Kun edes hieman keskitymme ja tiedostamme ihmisten erilaisuutta, on siitä kokemuksemme mukaan organisaatiolle merkittävää hyötyä. Vahvuuksien korostaminen ja haasteiden tunnistaminen antavat etupainotteisesti eväitä turhien ongelmien välttämiseen ja laadukkaampaan työpäivään. Hauska ja valaiseva testi, joka antaa osviittaa mitä erilaisuus on ja miten se ilmenee (halutessasi organisaatiotasollakin) löytyy täältä.
Kuva 2. Etätyöpersoonallisuudet -testi
Autamme näissä asioissa mielellämme, lupauksemme mukaan Mahdottomia muutoksia takuutyönä!
Saila Saarelma, Profiant Oy
Millainen olisi sinun kyselysi?
ps. Zeffin asiakkaat ovat tervetulleita kirjoittajavieraita blogissamme.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Vainikaisen Janneen (janne.vainikainen@zef.fi).