Ei enää kuolleita kaavioita - Herätä tietosi eloon!

Lady big screen

Elämme vuotta 2018. Useat käyttötavaramme ovat kytkettynä verkkoon, hyödynnämme tekoälyä monipuolisesti päivittäisessä elämässämme ja tulostamme asioita kolmiulotteisena. Aiemmin uskomattomalta kuulostaneet asiat ovat arkipäivää. Oheista listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Eräässä asiassa olemme kuitenkin suurilta osin edelleen kymmeniä vuosia sitten määrittelemässämme tilanteessa. Nimittäin tiedon ja tilastojen esittämisessä.

Keräämme aineiston, teemme yhteenvedot ja esitämme tulokset. Tiedon kuluttajan tehtäväksi jää lukea tai nähdä antamamme informaatio ja omaksua se sellaisenaan. Teemme kaiken työn tiedon kuluttajan puolesta ja hän saa kaiken valmiina, hopeatarjottimella tarjottuna.

Pohjimmiltaan kaunis ajatus, eikö vain? Kaikki valmiina. Tässä tulee kuitenkin mielestäni eteen vahva MUTTA. Haluammeko me todella itse tiedon kuluttajina, että kaikki asiat pureksitaan valmiiksi ja että meidän tehtäväksi jää vain omaksua tai opetella ulkoa lopputulos? Olemmeko valmiita omaksumaan tiedon tarjoajan näkökulman omanamme?

Jokainen muistaa lapsuudesta, mitä asioiden ymmärtäminen käytännössä on: loputtomat miksi kysymykset. Miksi maapallo on pyöreä? Miksi tähdet tuikkivat? Miksi hämähäkillä on niin monta silmää?

Kaikkien näiden vastausten liittäminen tietoon on perinteisin keinoin useimmiten mahdotonta ja epäkäytännöllistä. Suurella todennäköisyydellä tietoa jakavana osapuolena meillä ei ole myöskään mahdollista tuoda esille kaikkia mahdollisia asioiden välisiä suhteita. 

Asioiden ei kuitenkaan tarvitse olla näin. Voimme milloin tahansa muuttaa esittämämme tiedon eläväksi ja interaktiiviseksi. Linkittämällä tiedonmuruset toisiinsa, synnytämme "tietoverkon", josta voi helposti havaita miten toisessa laidassa olevan asian muuttaminen vaikuttaa toiseen laitaan. Näin mahdollistamme tiedon kuluttajalle asioiden välisten suhteiden kokeilemisen ja omaksumisen kaikista näkökulmista. Myös niistä, joista tiedon tuottajalla ei ollut aavistustakaan.

Tarjoamalla tiedon loppukäyttäjille mahdollisuuden itse kokeilla eri muuttujien vaikutuksia kokonaisuuteen, emme pelkästään tee asioita täysin läpinäkyviksi vaan avaamme portit myös uusien löydösten tekemiseen.

Ehdotan tässä ja nyt että luovumme tästä vanhasta tavasta tarjota kuollutta tietoa ja siirrymme tulevaisuuteen.

Aina kun esitämme tietoa kaavioin ja kuvioin, tehdään se niin, että käyttäjä voi itse tutkia kokeilla ja todeta asioita niistä. Vaihdetaan kuolleet kaaviot ja kuviot eläviksi, tietoa sykkiviksi kokonaisuuksiksi. Tarjotkaamme tiedon kuluttajillemme Ahaa-elämyksiä ja Heureka-hetkiä, valmiiksi pureksittujen oletusten sijaan.

Päästetään heidän ja meidän sisäiset lapsemme leikkimään tutkijaa koeputkien kanssa. Voimme tarjota lapselle opasteet löydöksiin ja kokeiluihin, mutta jätetään myös reilusti tilaa omiin kokeiluihin. Jokainen meistä ymmärtää millainen huikea potentiaali tässä piilee verrattomille uusille ideoille ja innovaatioille!

Me ZEFillä haluamme osaltamme olla mukana tässä tiedon elävöittämisliikkeessä tarjoamalla työkalua kyselyiden tekemiseen ja ennen kaikkea niistä syntyvän elävän tiedon jakamiseen. Työkalullamme syntynyt tieto on luonnostaan elävää ja jaettavissa kaikille sidosryhmille elävänä.

Kokeile "elävää" asiakastyytyväisyyskyselyn raporttia käytännössä >> 

Voit myös laatia omat kyselysi helposti:

Kokeile ilmaiseksi >>