Mistä on hyvä ammattijohtaja tehty?

Ammattijohtaja

Luin taas tänään LinkedInistä mielenkiintoisen kirjoituksen hyvästä johtamisesta. Millainen hyvän johtajan tulisi olla, ja miten hänen tulisi joukkojaan johtaa.

Tiivistettynä kirjoitus noudatti vanhaa tuttua kaavaa. Aikoinaan Esa Saarinen tiivisti hyvän johtamisen hauskasti: “jos sille henkilökunnalle ei v*****a niin paljon”. Sillä pääsee jo pitkälle. Olen samaa mieltä. Mutta mille tasolle se riittää?

Yritys on kuin kalastusalus

Vertaan usein valmennuksissa yritystä kalastusalukseen. Toimitusjohtaja on kippari, meri markkinat, karikot kilpailijoiden liikkeitä ja fisut kauppoja.

Laiva lähtee ja rantautuu aina kipparin tasoisesti. Osalla kippareista kolisee vähän enemmän kuin toisilla. On kippareita ja ammattikippareita. Vähän kuten ammattijohtajia. Miten sitten erottaa hyvän johtajan huonosta?

Laita itsesi hetkeksi kalastusaluksen miehistöön.

a) Kuinka moni haluaisi mennä töihin kalastusalukseen, missä kippari osaisi käyttää vain yhtä johtamisen työkalua, megafonia? Megafonia, eli tutummin sähköpostia.

b) Entä kuinka moni menisi töihin kipparille, joka paljastaisi osaavansa käyttää työkaluina myös tutkaa ja kaikuluotainta?

Kumpaan alukseen itse menisit tai kumpi kippari haluaisit olla?

Aika montaa venettä kipparoidaan pelkällä sähköpostilla. Tulokset on vähän mitä on, ja saattaa se miehistökin olla aavistuksen verran apeampaa kun kilpailijalla. Kilpaileva venekunta kun on välttänyt jo kolme karikkoa, löytänyt kaksi isoa kalaparvea ja satamassakin asiakkaat odottavat taskut täynnä euroja. Johtamiseen liittyvät omat työkalut ja ne ovat olennainen osa ammattimaista johtamista.

Kun hyvä tyyppi ei riitä

Jos johtaja ei ole nasta tyyppi, on lähes sama millaisilla työvälineillä hän johtaa. Ei se riitä. Raskasta se on silti.

Vastaavasti, jos johtaja on omaksunut oman roolinsa; osaa antaa merkityksen tekemiselle (leadership) ja hallitsee johtamisen työkalut (management), ovat tulos ja tekeminen ihan toisella tasolla. Tehdään enemmän oikeita asioita. Ehkä vuonna 2015 pelkkä “hampurilaismalli” ei enää riitä.

On aina ilo nähdä kun hyvä johtaja saa avukseen vielä ne johtamisen työkalut. Se draivi ja asioiden eteneminen saa aina hyvälle tuulelle. Johtajan työkalupakki pitää olla kunnossa ja hallussa.

Sitä en tiedä mistä hyvät johtajat löytyvät. Sen tiedän, hyvät johtajat rakentuvat kahdesta toisiinsa liitoksista olevasta kokonaisuudesta. Leadershipistä ja managementistä. Kuin Jin ja Jang. Ilman toista ei ole toista.

Millä työkaluilla sinä johdat ja autat miehistöäsi?

Vieraskirjoittaja Tero Puranen on yritysjohdon valmentaja, sparraaja ja yrittäjä. Lue lisää: www.ammattijohtaja.fi.

Lue myös: