8 vinkkiä parempiin kyselytutkimuksiin

8 askelta parempaa kyselyynOnnistuneita kyselytutkimuksia yhdistää usein muutama selkeä piirre. Niissä on huolehdittu kysymysten asettelusta, vastaajien tavoittamisesta ja aikataulusta. Listasin avuksesi kahdeksan vaihetta, joiden avulla onnistunut tekemään parempia kyselyitä helposti.

1. Päätä, mitä haluat tietää ja miksi

Sinulla on hyvä olla alusta asti selvillä, mitä haluat tietää ja miltä osa-alueilta. Mikäli haluat kehittää oman organisaatiosi työilmapiiriä, voit esimerkiksi toteuttaa vuosittaisen henkilöstökyselyn. Pyri pidättäytymään yhdessä kokonaisuudessa. Älä siis kysy henkilöstökyselyssä ideoita yrityksen tuleviin kesäjuhliin. 

 

2. Luo arviointisuunnitelma 

Luo itsellesi kevyt suunnitelma ohjaamaan kyselyiden tekemistä. Suunnitelmaan kannattaa kirjata ylös aikataulu kysymysten luonnille, vastaajien kutsumiselle, raportoinnille ja tulosten purkamiselle. Näin varmistat, ettei mikään vaihe unohdu ja pysyt paremmin kärryillä tulevista työtehtävistä.


3. Rakenna ja koeaja kysymyspatteristo

Voit valita valmiin kyselypohjan tai keksiä kysymykset itse. Mikäli aloitat kyselyn rakentamisen tyhjästä, voit aluksi kirjata kaikki mieleen tulevat kysymykset ylös. Kun kysymykset alkavat muotoutumaan, suosittelen näyttämään ideoimasi kysymykset testiryhmälle tai kollegoillesi. Tämän jälkeen voit tehdä kommenttien pohjalta muutoksia kysymyksiin ja poistaa tarpeettomat kysymykset.

4. Varmista kyselyn responsiivisuus ja ulkoasu

Varmista, että kysely toimii jouhevasti niin mobiilillaitteella kuin tietokoneellakin. Tarkista myös, että kysymystekstejä on helppo lukea, ulkoasu on selkeä ja kyselyyn on helppo vastata. Oma kriittinen silmä on tässä testausvaiheessa kultaakin kalliimpi. Hyvä nyrkkisääntö: vastaisitko itse tähän kyselyyn mielelläsi?

5. Julkaise kyselytutkimus ja kutsu vastaajat

Huolellisen testauksen jälkeen on aika julkaista kysely. Voit kutsua haluamasi vastaajat yksitellen tai lisätä julkisen linkin nettisivuillesi tai sosiaaliseen mediaan. Vastauslinkin yhteydessä on hyvä ilmoittaa, kuka kyselyn toteuttaa ja miksi kysely tehdään.

6. Huolehdi seurannasta 

Kyselyn julkaisun jälkeen on hyvä seurata, kuinka monta vastausta kyselyyn on kertynyt ja onko kyselyssä sellaisia kysymyksiä, joihin vastaajat eivät osaa vastata. Mikäli kyselysi ei ole kerännyt riittävästi vastauksia, voit lähettää muistutuksia tai nostaa kyselyä esiin enemmän verkkosivuilla tai sosiaalisessa mediassa.

7. Rennosti raportointiin 

Nyt sinulla on jäljellä enää raportointi ja tulosten pohjalta tehtyjen päätöksien jalkauttaminen arkeen. Tarvittaessa jaa kyselyn tulokset eteenpäin muille tiimeille.

8. Toista kyselytutkimus 

Tiedon kerääminen on jatkuva prosessi, joten ei kannata jättää kyselyiden tekemistä yhteen kertaan. Uusimalla kyselyitä säännöllisesti viestit myös vastaajille, että tahdot kuunnella heidän mielipiteitään ja tehdä parempia päätöksiä.

 

Mikäli haluat lisää vinkkejä siitä, kuinka voit tehostaa kyselyprosessejasi, lataa ilmainen kyselyoppaamme: 

Kyselylomakkeen laatiminen - opi keräämään laadukasta ja tarkkaa tietoa kyselyiden avulla!