3 vinkkiä viraaliin markkinointivideoon

ZEF_Viraali_kansikuva.jpg

Tiedon jatkuvan kasvun myötä videoista on tullut yksi tehokkaimpia keinoja siirtää viestejä yritykseltä asiakkaille. Informaatiotulvaan on kuitenkin helppo hukkua, joten viraaliuden eli laajalle leviävän ilmiön saavuttamiseksi yrityksen videoiden täytyy erottua miljoonien samankaltaisten teosten sekä muiden yritysten massasta. Tämän vuoksi yrityksen markkinointitiimin ja videon tekijöiden olisi hyvä tuntea keinoja, jotka lisäävät mahdollisuuksia tehostaa julkaisun laajempaa leviämistä ja näin ollen lisätä brändin tunnettuutta.

 Vaikka viraaliudessa onkin aina jonkin verran kyse sattumasta, ja jokaisella viraaliutta tutkineella henkilöllä löytyy usein omat kaavansa viraaliuden saavuttamiselle, löysimme tutkimuksemme pohjalta kuitenkin kolme tärkeää tekijää, jotka yhdistyvät useissa miljoonia katselukertoja keränneissä videoissa. Loimme läpikäydyn aineiston pohjalta omat steppimme, joiden avulla markkinointivideot voisivat saavuttaa mahdollisimman suuren suosion.

Viraaliuden_posteri_2016_fin-1.jpg


1. Ole aito, rehellinen ja inhimillinen

Nykypäivän suosituimmissa videoissa painottuu ensimmäisenä kohtana aitous. Tämän päivän kaikkialle levittäytynyt mainonta saa katsojan helposti kääntymään pois videon parista tämän kohdatessa viitteitä siitä, että heille tarjottu sisältö onkin tarinan muotoon kömpelösti verhoiltu mainos.

Kuinka sitten aitous välitetään katsojalle? Markkinointivideon tehtävänähän on kuitenkin mainostaa, eikö vain? Nokkeluus voittaakin tässä tapauksessa. Markkinointivideoiden tekovaiheessa on helppoa valita, pyrkiikö tekemään aitoa, rehellistä ja inhimillistä materiaalia vai suunniteltua, näyteltyä ja tekaistua sisältöä. Esimerkiksi GoPron Fireman Saves Kitten -videosta tuli hyvin suosittu nimenomaan siitä syystä, että se on todella aidon ja rehellisen tuntuinen video täynnä inhimillisiä piirteitä. Kyseinen teos koskettaa katsojaa, sillä kuvakulmat, kuvanlaatu ja yhden kameran otokset ilman valotehosteita ja useasta kuvakulmasta kuvattua materiaalia saavat katsojan tuntemaan olevansa itse mukana videolla. Aitouden illuusio rikkoutuisi katsojan ja videon välillä, jos videolle olisi valittu esimerkiksi Pepsodent-hymyään esittelevä lihaksiaan pullisteleva, ylinäyttelevä adonis. Katsoja ei enää tällöin tuntisi elävänsä samaa hetkeä videon mukana.

Aidolla ja rehellisellä videolla katsoja pystyy myötäelämään videon henkilön tunteita. Kun videolla oleva henkilö on surullinen, katsojakin on surullinen. Kun taas videon henkilö hymyilee tai nauraa, katsojallekin tulee hyvä mieli ja hymy kasvoille. Tällaiset inhimilliset reaktiot edesauttavat videon jakamista.

2. Erotu joukosta - tee jotain unohtumatonta, persoonallista ja uniikkia - ja puske eteenpäin

Ei ole ihme, että usein uusimmat viraali-ilmiöt ja videot ovat sellaisia, jollaista kukaan ei ole ennen nähnyt. Ihmiset haluavat jakaa ennennäkemätöntä sisältöä sosiaalisessa mediassa ensimmäisenä ja saavuttaa sitä kautta niin kutsuttua sosiaalista valuuttaa itselleen. Usein tällaiset uniikit videopätkät ovat taltioituneet videolle vahingossa, kuten esimerkiksi aivastava panda, mutta unohtumattomia hetkiä pystyy myös tekemään suunnitellusti. Esimerkiksi yksi tuoreimmista suomalaisista viraalivideoiden tekijöistä lienee tällä hetkellä tamperelainen Lauri Vuohensilta, joka videoillaan murskaa erilaisia esineitä, kuten palloja, kirjoja ja puhelimia hydraulisella puristimellaan. Esineiden murskaaminen videoilla ei kuitenkaan ole uutta ja uniikkia, sillä esimerkiksi Blendtec on tehosekoitinvideoissaan tuhonnut iPhoneja jo vuosia. Kukaan ei ole kuitenkaan vielä tähän päivään mennessä nähnyt, millaista jälkeä hydraulinen puristin saa aikaan esineille. Uniikin idean lisäksi Lauri on myös hyvin sympaattinen ja todella inhimillinen suomalaisella aksentillaan.

3. Vetoa vahvoihin tunteisiin

Jokainen video herättää katsojassa tunteita. Viraaleimmissa videoissa koetaankin usein suuria tunteiden vuoristoratoja. Suuret tunteet saavat videon katsojan sykkeen kohoamaan ja mitä korkeampi syke on, sitä todennäköisemmin hän haluaa jakaa videon eteenpäin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Pelkän yhden voimakkaan tunteen välittäminen katsojalle on jo hyvä saavutus, mutta vielä suuremman reaktion saa aikaan voimakkaiden tunteiden vastakohdilla, esimerkiksi viemällä katsojan ahdistuneisuudesta huvittuneisuuteen.

Vahvoja positiivisia tunteita ovat hämmästyneisyys, jännittyneisyys ja huvittuneisuus. Negatiivissävytteisiä suuren reaktion nostattavia tunteita ovat puolestaan ahdistuneisuus ja viha. Videon välittäessä joitakin näistä tunteista katsojalle, tämä myös jakaa videon suuremmalla todennäköisyydellä eteenpäin.

Vahvoihin tunteisiin liittyy myös hyvä tarina. Informaatio välittyy helpommin juuri tarinoiden kautta ihmiseltä toiselle. Jos videoon pystyy sisällyttämään ikimuistoisen asetelman, jota katsoja ei voi kertoa eteenpäin mainitsematta samalla itse yritystä, on tarinan voima viraalissa markkinointivideossa suorittanut tehtävänsä.

Opas liidien generointiin

 

Tavoitteena miljoona katselukertaa

Viraalius on käsitteenä hieman epämääräinen, sillä viraaliuden rajaa ei olla missään tarkasti määritelty. Esimerkiksi voidaan todeta, että kansainvälisen artistin musiikkivideon noustessa viraaliin asemaan jopa miljardien katselukertojen siivittämänä, yhtälailla viraalivideoksi voidaan määritellä esimerkiksi kotimaisen videobloggaajan satatuhatta katsojakertaa kerännyt YouTube-julkaisu. Tärkeää on siis myös tiedostaa millaisia teoksia keskenään vertailee. Myös konseptilla ja yhteisöllä, jolle video luodaan, on merkitystä siinä, kuinka suosittu videosta tulee, vaikka video täyttäisikin kaikki vaaditut viraaliuden säännöt. Esimerkiksi markkinointivideoiden haasteena viraaliudelle ovat yritysten luomat omat rajoitteet ja säädokset omasta brändistään. Tiukasti rajatulle kohderyhmälle on helpompi luoda toimivaa videomarkkinointia, mutta tällöin videon katselukerrat eivät välttämättä tarvitsekaan saavuttaa miljoonalukuja toteuttaakseen tehtävänsä. Viraaliuden saavuttaminen on tärkeää silloin, kun videomarkkinoinnin lähtökohtana on tavoittaa mahdollisimman laaja katsojakunta ja sitä kautta lisätä brändin ja yrityksen tunnettuutta.

Viraalius on kaikkien saavutettavissa. Koska videomarkkinointi on tulevaisuudessa edelleen kasvavassa roolissa, kannattaa viraaliuden elementtejä hyödyntää videojulkaisuissa mahdollisimman paljon informaation leviämiseksi. Ei kuitenkaan kannata lannistua, jos ensimmäinen julkaistu teos ei heti saavuttaisikaan viraaliteettiä. Kuten viruksella, myös ilmiöillä on tapana muhia aikansa ennen kuin ne lähtevät salamannopeasti leviämään.

Ilmiön luominen on nykyajan informaatiopaljoudessa haastavaa, ja viraaliuden saavuttaminen vaatiikin paljon työtä - ehkä hieman onneakin. On kuitenkin enemmän kuin kohtalon käsissä tuleeko videojulkaisusta koskaan viraalia. Kuten usein on tapana käydä, lisää tutkittavaa löytyy jatkuvasti, ja vanhojen sääntöjen tilalle tulee uusia. Kun siis markkinointivideosi saavuttaa tuon legendaarisen miljoonan katselukerran rajapyykin, ole yhteydessä meihin - haluamme tietää siitä lisää!

Marja Saarijärvi & Jussi Liikala / ZEF Video Team

Lisätietoja: Miljoona katselukertaa - Kuinka YouTubessa julkaistusta markkinointivideosta tulee viraali? (Jussi Liikala & Marja Saarijärvi, opinnäytetyön tutkielma, Oamk 2016)