17 vinkkiä voittavaan yrityskulttuuriin

 17VINKKIAVOITTAVAANYRITYSKULTTUURIIN2.png

Hyvästä yrityskulttuurista on puhuttu paljon, eikä suotta. Kun ihmiset viihtyvät, niin koko yritys voi paremmin ja se näkyy myös yrityksen menestyksessä. Hyvä yrityskulttuuri vaatii kuitenkin hyvää johtamista. Hesari julkaisi Ilmarisen teettämän tutkimuksen siitä, miten hyvä johtaminen näkyy suoraan talousluvuissa.

17 vinkkiä voittavaan yrityskulttuuriin:

 

1. Luokaa yhteinen unelma
Iso yhteinen unelma antaa tarkoituksen työlle. Kun kaikki tekevät töitä yhteistä unelmaa kohti, niin kaikki vetävät samaan suuntaan. Yrityksen unelman on hyvä olla kytköksissä myös jokaisen henkilökohtaiseen unelmaan. 

2. Rekrytoi arvojen mukaan
Älä sokaistu osaamisen voimaan. Muista, että hyvin yhteen pelaava tiimi on tehokkaampi kuin hyvät yksilöt. Kun tiimi saa rekrytoida omat jäsenet, niin se toimii varmasti hyvin. Aseta asenne ja arvot rekrytoinnin tärkeimmiksi tekijöiksi.

3. Asiakas tekemisen keskiöön
Koko yritystoiminta perustuu lisäarvon tuottamiseen. Älä ajattele liikaa itseäsi ja omaa parastasi, vaan keskity siihen, että asiakas menestyy. Kun edesautat asiakkaitasi menestymään, niin menestyt itsekin. Käy jokainen uusi idea läpi sillä, miten se hyödyttää asiakastasi. Näin olet oikeasti asiakaslähtöinen tuotelähtöisyyden sijasta.

4. Asiakkaiden tyytyväisyys henkilöstön tietoisuuteen
Tyytyväiset asiakkaat ja heidän saama lisäarvo nostattavat koko henkilöstön fiilistä. Tuo siis asiakkaiden kiitokset koko henkilöstön tietoisuuteen. Yksi keino tähän on asettaa asiakaspalautteeseen hälytysviesti tyytyväiselle asiakkaalle, joka välitetään koko henkilöstölle. Aina kun asiakas kertoo olevansa todella tyytyväinen, niin koko henkilöstölle lähtee siitä viesti.

5. Kysy, kuuntele, kannusta!
Jokaisella on tarve tulla kuulluksi, niin myös työntekijöilläsi. Kysyminen ja kuunteleminen ovat arvostuksen osoittamista, kuten sähköinenkin kysely (kunhan data hyödynnetään päätöksien).

6. Kehu hyvistä suorituksista
Johtajan antamalla kehulla on valtava voima. Kehu silloin kun oikeasti olet sitä mieltä. Kehumista ei tarvitse pelätä, se ei ole mielistelyä ja kalastelua, jos teet sen suoraan sydämestäsi. Sain aikanaan hyvän neuvon:

7. Juhlikaa kaikkien onnistumisia
On supertärkeää, että kaikki pystyvät iloitsemaan toisten puolesta. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Työkavereiden vilpitön tuki on hyvän yrtityskulttuurin perusta.

8. Jousta ehdottomuudesta
Muistathan, että myös johtajana voit olla väärässä. Väärässä oleminen ei tee sinusta yhtään huonompaa johtajaa. Työntekijäsi ovat erittäin fiksuja ihmisiä ja hekin haluavat päästä loistamaan. Työntekijältä saadun idean käytäntöön vieminen voi olla yllättävän tehokas piristysruiske. Anna pisteet oikeaan osoitteeseen.

9. Mittaa innostuksen tasoa
Mitä et voi mitata, sitä et voi johtaa. Kokeile seuraavan työtyytyväisyysmittauksen yhteydessä innostuksen mittausta. Kun työntekijäsi ovat innostuneita, niin kaikki on mahdollista!

10. Keskity tuloksiin, älä työaikaan
Usein työaikaa pidetään liiankin tärkeänä. Tulosten takia työtä kuitenkin tehdään. Hyviin tuloksiin ei pääse vähällä työllä ja jos mitataan tuloksia, niin se johtaa myös pidempään työaikaan. Miksi siis mitata työaikaa? Sitä saat mitä mittaat.

11. Kasvata johtajia
Älä pelkää, että joku kasvaisi ohitsesi, vaan tarjoa kasvumahdollisuuksia. Parhaat yritykset kasvattavat johtajia. Työntekijöiden henkinen kasvu on yrityksen kasvun taustalla. Anna henkilöstölle tilaa kasvaa, niin yrityksenne kasvaa.

12. Jaa vastuuta ja valtaa
Vastuu ja valta kulkevat käsikkäin. Kun jaat vastuuta, niin anna myös valta tehdä toteutus haluamalla tavalla. Kun työntekijä on vastuussa tuloksista ja toteutustavasta, niin kasvua ja oppimista tapahtuu valtavasti.

13. Rohkaise koko henkilökuntaa jatkuvaan oppimiseen
Jatkuva oppiminen on kaiken kasvun taustalla. Og Mandino sanookin, että ihmistä ei muuta mikään, paitsi ihmiset, jotka tapaa ja kirjat joita lukee. Hyvä keino tukea oppimiseen on vastuun ja vallan jakaminen. Itse olen innostunut lukemisesta ja opiskelusta, koska olen saanut tehdä niin monipuolisia työtehtäviä, että on ollut pakko oppia.

14.  Kannusta terveisiin elämäntapoihin
Liikunta, ravinto ja uni ovat ratkaisevassa asemassa ihmisen hyvinvoinnissa. Mitä paremmassa henkisessä ja fyysiessä kunnossa henkilöstö on, niin sitä parempiin suorituksiin päästään.

15. Varo luomasta pelon tukahduttamaa ilmapiiriä
Pelko on ihmisen pahin lamaannuttaja. Pelko voi myös potkia eteenpäin. Kumpi on mielestäsi mukavampi keino päästä samoihin tuloksiin: Innostunut ilmapiiri vai pelon ilmapiiri? Olen nähnyt työssäni, kuinka innostuksen ilmapiiri synnyttää valtavasti uusia ideoita.

16. Kehitä oman mielesi hallintaa
Muista, että sinua kohdellaan, niin kuin kohtelet muita. Kun johtana pidät mielesi positiivisena, niin koko työyhteisö vastaa positiivisuudella. Oman mielen hallinta on maailman tärkein taito. Opettele siis ohjaamaan ajatuksesi hyviin asioihin.

17. Usko hyvään
Luota siihen, että kaikki menee loppujen lopuksi hyvin. Kun pidät tämän mielessäsi, niin peloille ei jää sijaa.

Lataa tästä opas hyvän yrityskulttuurin rakentamiseen sekä johtamiseen!

  Lataa ilmainen opas: Kuinka johdat hyvää yrityskulttuuria